Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Modified isolation method of Arcobacter spp. from different environmental and food samples
Autoři: Šilha David | Šilhová Lucie | Vytřasová Jarmila
Rok: 2015
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Folia Microbiologica
Název nakladatele: Springer
Místo vydání: Heidelberg
Strana od-do: 515-521
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Modifikovaná metoda izolace Arcobacter spp. z různých vzorků životního prostředí a vzorků potravin Tato studie poskytuje informace o výskytu Arcobacter spp. v různých typech vod a potravinářských výrobků živočišného původu v České republice. Zpracovali jsme 190 vzorků použití modifikované metody a výskyt Arcobacter spp. byl potvrzena v 36,8%. Arcobacter butzleri byl identifikován v 27,3% vzorků, Arcobacter cryaerophilus v 8,4% a Arcobacter skirrowii pouze v 1,1% vzorků. Nově jsme popsali častou přítomnost Arcobacter spp. v odpadních vodách v České republice. Všechny získané izoláty byly identifikovány pomocí multiplex PCR a hmotnostní spektrometrie (MALDI-TOF MS). V této studii jsme použili modifikaci metody použití pasivní filtrace pomnoženého vzorku, která by mohla být vhodným nástrojem pro izolaci Arcobacter, a to zejména v kombinaci s Campylobacter selektivním chromogenním agarem. Naše studie prokázaly, že tento agar může být vhodnou alternativou pro izolaci Arcobacter, a že se může jednat o vhodný nástroj pro urychlení diagnostiky. Arcobacter spp.; izolace; m-PCR; potraviny; voda; MALDI-TOF MS
eng Modified isolation method of Arcobacter spp. from different environmental and food samples This study provides information on the occurrence of Arcobacter in several types of water and food products of animal origin in the Czech Republic. We processed 190 samples using the modified method, and the occurrence of Arcobacter spp. was confirmed in 36.8 % of these. This total incidence consisted of Arcobacter butzleri (27.3 %), Arcobacter cryaerophilus (8.4 %) and Arcobacter skirrowii (1.1 %). We newly described the common presence of Arcobacter spp. in sewage water in the Czech Republic that is released into waterways after processing in water treatment plants (86.7 %). All the acquired isolates were subject to detailed confirmation with subsequent species classification using multiplex PCR and matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS). In this study, we used a modification of a method using passive filtration of an enriched sample, which could be suitable for the isolation of Arcobacter, especially in combination with Campylobacter selective agar chromogenic medium. Our studies have shown this agar to be quite suited to the isolation of Arcobacter and that it can be an appropriate instrument for accelerating culture diagnostics. Arcobacter spp.; isolation; m-PCR; food; water; MALDI-TOF MS