Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Influence of Cadmium on its Metabolism and Changes of Content of Nutritionally Important Compounds in Spring Barley
Autoři: Paznocht Luboš | Vodičková Hana | Phuong Le Minh | Nováková Kateřina | Zámečníková Brigita | Kotíková Zora | Miholová Daniela | Navrátil Tomáš
Rok: 2015
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: XXXV Moderní elektrochemické metody
Název nakladatele: BEST Servis
Místo vydání: Ústí nad Labem
Strana od-do: 166-169
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Vliv kadmia na jeho metabolismus a změny obsahu nutričně významných látek v jarním ječmeni Velmi důležité zemědělské produkty jsou obiloviny, které významným způsobem přispívají k zajištění živin pro lidské potřeby. Kadmium je jedovatý těžký kov, který se snadno vyjme a akumuluje se do rostlin i přes jeho škodlivé účinky. Tento kov může způsobit stres pro rostliny, jak bylo dokázáno v mnoha morfologických, anatomických, fyziologických a biochemických výsledcích. Byl zkoumán účinek kadmia na metabolismu rostlin a změny v obsahu nutričně významných látek. Výsledky uvádějí, že kadmium bylo účinně zachováno v kořenech a obsah sledovaných látek byl ovlivněn přítomností kadmia v živném prostředí. Ve všech částech sazenic obsahující kadmium byl zjištěn snížený obsah železa, zvýšený obsahu zinku a snížený obsahu manganu. Obsah mědi v kořenové tkáni se zvýšil o 112.1%, na druhé straně byl pozorován významný pokles v prvním a druhém listu. V experimentálních odrůdách s kadmiem o koncentraci 10-5 mol L-1 byl stanoven obsah rozpustných proteinů statisticky významně vyšší v kořenu a bazální části než v kontrolovaných odrůdách. ječmen; kadmium; obilniny; HPLC
eng Influence of Cadmium on its Metabolism and Changes of Content of Nutritionally Important Compounds in Spring Barley Very important agriculture products are cereals, which significantly contributes to securing of human nutriet needs. Cadmium is a toxic heavy metal, which is readily taken up and accumulated by plants in spite of its harmful effects. This metal cause a stress for the plants and results in many morphological, anatomical, physiological and biochemical changes. The effect of cadmium on the plant metabolism and changes in the content of nutritionally important compounds was investigated. Results shown, that cadmium was effectively retained in the roots and content of studied compounds was influenced by present of cadmium in nutritiet medium. In all the parts of cadmium-treated seedlings decrease in the iron content and increase in the zinc content and decrease in the manganese content was found. The copper content in the root tissue increased by 112.1 %, on the other hand a significant decrease in the first and the second leaves was observed. In the experimental varieties with cadmium in the concentration of 10-5 mol L-1, the content of soluble proteins was determined statistically higher in the root and basal parts than in the controlled varieties. Barley; Cadmuim; Cereals; Nutritionally important substances; HPLC