Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Přírodní antimikrobiální látky vs. Arcobacter spp.
Autoři: Šilha David | Kučerová Simona
Rok: 2015
Druh publikace: ostatní - přednáška nebo poster
Strana od-do: nestránkováno
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Přírodní antimikrobiální látky vs. Arcobacter spp. Výzkumným směrem v oblasti patogenních bakterií rodu Arcobacter bylo zjišťování výskytu těchto bakterií v potravinářských výrobcích, surovinách, ale i vodách. Celkem bylo v tomto ohledu vyšetřováno 45 vzorků na přítomnost Arcobacter spp. Z tohoto počtu byla zjištěna prevalence arkobakterů v 42,2 % vzorků, což koresponduje s předchozími studiemi. Mezi zachycenými druhy byl Arcobacter butzleri a Arcobacter cryaerophilus, jednotlivé izoláty byly identifikovány kultivačním a molekulárně-biologickým způsobem. Nejčastějším zdrojem arkobakterů bylo opět potvrzeno maso a vnitřnosti drůbeže. U vybraných izolátů byla dále sledována antimikrobiální účinnost extraktů získaných z přírodních matric. K tomuto účelu byly připraveny extrakty z několika surovin (petržel, kopr, celer, zázvor, rakytník, máta, aj.). Extrakty byly připravovány jak ve formě vodných roztoků, tak ve formě ethanolických roztoků. Antimikrobiální účinnost byla sledována několika metodikami – diskovou difuzní metodou a difuzní metodou v jamce. Nejlepší antimikrobiální účinky byly zaznamenány u extraktu z rakytníku, a to v případě extraktu v ethanolu i vodném prostředí (inhibiční zóny 25 – 30 mm, MIC (minimální inhibiční koncentrace) připraveného extraktu 1,5 %). Tento extrakt byl dále aplikován i jako potenciální antimikrobiální činidlo pro potlačení arkobakterů v reálné potravině, které byla nejprve uměle inokulována těmito bakteriemi. I v tomto případě se potvrdila účinnost rakytníkového extraktu, který byl schopen potlačit přítomné bakterie rodu Arcobacter v potravině. V dalších experimentech se bude následně pokračovat a studium prohlubovat. Arcobacter spp.; přírodní extrakty; antimikrobiální látky