Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Effect of glucose on lowering Al–Ni alloy consumption in dehalogenation of halogenoanilines
Autoři: Weidlich Tomáš | Opršal Jakub | Krejčová Anna | Jašúrek Bohumil
Rok: 2015
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Monatshefte fur Chemie
Strana od-do: 613-620
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Efekt glukosy na snižování násady Al-Ni slitiny při dehalogenaci halogenovaných anilinů Bylo prokázáno, že přídavek glukosy zvyšuje konverzi hydrodehalogenační reakce s využitím Al-Ni slitiny pro dehalogenaci průmyslově významných halogenovaných anilinů v alkalickém vodném roztoku za laboratorní teploty a normálního tlaku. Přídavkem glukosy lze snížit násadu Al-Ni redukující slitiny na polovinu množství potřebného pro úplnou dehalogenaci v případě, že se do reakční směsi glukosa nepřidá. Přídavek glukosy navíc zlepšuje biodegradovatelnost vznikajících produktů dehalogenace. heterogenní katalýza; dechlorace; nanochemie; biodegradace
eng Effect of glucose on lowering Al–Ni alloy consumption in dehalogenation of halogenoanilines Glucose was tested as a substance increasing the conversion of the hydrodehalogenation reaction applied to industrially important halogenoanilines in aqueous alkaline solution by action of the Raney Al–Ni alloy at room temperature. The quantity of reducing Al–Ni alloy can be decreased down to one half using glucose additive as compared with the dehalogenations performed without its addition. Complete dehalogenation of the tested halogenoanilines is already achieved with the mass ratio of halogenoaniline:NaOH:glucose:Al:Ni = 1:13:5:1.3:0.55. Further, the reaction mixture after dehalogenation, adjusting of pH with phosphoric acid and filtration can already be described as biodegradable. The course of reduction of 2-chloro-, 3-chloro-, and 4-bromoaniline was monitored using 1H NMR spectroscopy. Heterogeneous catalysis; Dechlorination; Nanochemistry; Biodegradation