Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

HPLC stanovení tokoferolů v olejích
Autoři: Švecová Blanka | Forstová Zuzana
Rok: 2015
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Analytical Methods and Human Health (20th International Conference)
Název nakladatele: Univerzita Komenského v Bratislave
Místo vydání: Bratislava
Strana od-do: 268-273
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze HPLC stanovení tokoferolů v olejích Tokoferoly se tvoří především v rostlinách a jsou přítomny ve všech lipidech rostlinného původu. K bohatým zdrojům patří rostlinné oleje, ořechy, semena, listová zelenina či luštěniny. Nejvíce používanou metodou pro stanovení tokoferolů je vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC). V této práci bylo analyzováno celkem 9 druhů olejů: olivový, řepkový, dýňový, mandlový, sójový, bodlákový, kokosový, rybí a olej z hroznových jader. Tokoferoly byly před vlastní analýzou ze vzorků olejů izolovány pomocí šestinásobné extrakce hexanem a methanolem a následně analyzovány na kapalinovém chromatografu vybaveným spektrofotometrickým detektorem s použitím následujících podmínek: kolona typu C18 (125×4 mm, 5 μm), mobilní fáze: methanol/voda (96/4, v/v), isokratická eluce s průtokem1,3 ml/min., dávkovaný objem: 50 μl, teplota separace: 40 °C a detekce při 292 nm. HPLC; tokoferoly; oleje
eng HPLC determination of tocopherols in oils Tocopherols are formed mainly in plants and they are presented in all lipids of vegetable origin. The rich sources include vegetable oils, nuts, seeds, green leafy vegetables or legumes. High performance liquid chromatography (HPLC) is the most used method for determination of tocopherols. In this work, 9 kinds of oils were analyzed: olive, rapeseed, pumpkin, almond, soy, thistle, coconut, fish and grape seed oil. Tocopherols were prior to the analysis of oil samples isolated using sextuple extraction with hexane and methanol and subsequently analyzed on a liquid chromatograph equipped with spectrophotometric detector using the following conditions: column of type C18 (125×4 mm, 5 µm), mobile phase: methanol/water (96/4, v/v), isocratic elution with flow-rate 1.3 mL.min-1., sample volume: 50 µL, temperature: 40 °C and detection at 292 nm. HPLC; tocopherols; oils