Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

POSSIBILITIES OF DEEPENING COOPERATION WITH SUPPLIERS BASED ON THE CPFR METHOD IN A COMPANY PRODUCING AND SUPPLYING FISH AND FISH PRODUCTS - CASE STUDY
Autoři: Branská Lenka | Řádová Barbora
Rok: 2015
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: CLC 2015: Carpathian Logistics Congress: Congress Proceedings
Název nakladatele: TANGER, spol. s r.o.
Místo vydání: Ostrava
Strana od-do: 237-243
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze MOŽNOSTI PROHLUBOVÁNÍ SPOLUPRÁCE S DODAVATELI NA BÁZI METODY CPFR V PODNIKU VYRÁBĚJÍCÍM A DODÁVAJÍCÍM RYBY A PRODUKTY Z RYB - PŘÍPADOVÁ STUDIE V současnosti je již zcela zřejmé, že úspěšnější jsou podniky, které prohlubují spolupráci se svými dodavateli a odběrateli. Čím těsnější spolupráci lze navázat v dodavatelsko-odběratelském řetězci, tím je větší příležitost aplikovat moderní technologie řízení dodavatelsko-odběratelského řetězce, jako jsou metody VMI, CRP, Quick Response, ECR, CPFR. Způsob implementace těchto metod a výsledná forma spolupráce závisí na ochotě jednotlivých článků se do spolupráce zapojit, na podobě vztahů panujících mezi jednotlivými články dodavatelsko-odběratelského řetězce i na specifikách produktů, které daným řetězcem prochází. V řetězcích, jejichž články postupně přidávají hodnotu zákazníkům konzumujícím ryby, panují výrazná specifika daná zejména velmi krátkou dobou trvanlivosti produkovaných produktů. Článek zveřejňuje výsledky primárního kvalitativního výzkumu, jehož hlavním cílem bylo odhalit a zhodnotit systém spolupráce podniku, který produkuje ryby a produkty z nich, s jeho dodavateli. Popisuje mechanismy spolupráce s hlavními dodavateli, kteří dodávají jak sladkovodní, tak mořské ryby k jejich zpracování v daném podniku i mechanismy spolupráce s dodavateli, kteří dodávají pomocné materiály pro výrobu daných potravinářských produktů. Následně je provedeno zhodnocení příležitostí podniku pro zlepšení spolupráce na bázi výše popsaných metod a proveden návrh opatření nutných pro úspěšnou implementaci daných metod respektujících specifika daného dodavatelsko-odběratelského řetězce. dodavatelsko-odběratelský řetězec; spolupráce; ryby; rybářství;
eng POSSIBILITIES OF DEEPENING COOPERATION WITH SUPPLIERS BASED ON THE CPFR METHOD IN A COMPANY PRODUCING AND SUPPLYING FISH AND FISH PRODUCTS - CASE STUDY It is now quite clear that successful are those businesses that deepen cooperation with their suppliers and customers. The closer cooperation can be established in the supply chain, the greater the opportunity to apply modern management technologies in the supply chain, such as VMI, CRP, Quick Response, ECR, CPFR methods. The method of implementing these methods and the resulting form of cooperation depends on the willingness of individual links to engage in the cooperation, on the shape of relationships prevailing between individual links of the supply chain as well as on the specifics of the products passing through the chain. In chains, whose articles progressively add value to customers consuming fish, there are significant specifics due in particular to the very short shelf life of the products produced. The article publishes results of a primary qualitative research, whose main objective was to identify and evaluate the collaboration system of a company producing fish and fish products with its suppliers. It describes the mechanisms of cooperation with major suppliers who supply both freshwater and saltwater fish for processing in the enterprise as well as the mechanisms of cooperation with suppliers who supply auxiliary materials for the manufacture of the food products. Subsequently, an assessment is carried out of opportunities for the company to improve cooperation based on the methods described above and a suggestion made for measures necessary for the successful implementation of the methods that respect the specificities of the supply chain. supply chain; cooperation; fish; fish products;