Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Laccase-Based Biosensor for Evaluation of Total Phenolic Content in Chocolate
Autoři: Sýs Milan | Frangu Arbër | Arbneshi Tahir | Vytřas Karel
Rok: 2015
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Monitorování cizorodých látek v životním prostredí XVII: sborník příspěvků ze semináře
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 77-88
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Biosenzor s lakázou pro určení celkového obsahu fenolických látek v čokoládě Modifikací uhlíkové pasty společně s biologickou složkou byl připraven jednoduchý biosenzor pro stanovení celkového obsahu fenolických sloučenin v čokoládě. Byly zkoumány podmínky pro optimální funkci použitého biokatalyzátoru a bylo realizováno stanovení celkového počtu polyfenolických látek přítomných v extraktu vzorku čokolády s obsahem kolem 75% kakaového prášku tímto biosenzorem založeným na enzymu lakáze izolovaného z choroše Outkovky pestré (Trametes versicolor). Enzymový biosensor; Lakáza; Uhlíková pastová elektroda;
eng Laccase-Based Biosensor for Evaluation of Total Phenolic Content in Chocolate A simple biosensor for evaluation of total phenolic content in chocolate was prepared by modification of carbon paste with the corresponding biological component. Conditions for optimalfunction of the used biocatalyst were investigated and determination of total of polyphenolic compounds present in an extract the chocolate sample containing about 75% cocoa powder using this biosensor based on enzyme laccase isolated from Trametes versicolor was realized. Enzyme biosensor; Laccase; Carbon paste electrode; Total phenolic content