Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Comparison of Tyrosinase Biosensor Based on Carbon Nanotubes with DPPH Spectrophotometric Assay in Determination of TEAC in Selected Moravian Wines
Autoři: Sýs Milan | Metelka Radovan | Vytřas Karel
Rok: 2015
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Monatshefte fur Chemie
Strana od-do: 813-817
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Porovnání biosenzoru na bázi uhlíkových nanotrubiček s tyrosinázou se spektrofotometrickým stanovením pomocí DPPH při zjišťování kritéria TEAC ve vybraných moravských vínech Amperometrický biosenzor z uhlíkové pastové elektrody, potažené tenkou vrstvou uhlíkových nanotrubiček a filmem Nafionu s tyrosinázou, byl použit k příméhu stanovení antioxidační kapacity na ekvivalent Troloxu (TEAC) ve vybraných moravských vínech. Výsledky byly porovnány s referenční spektroskopickou metodou s použitím 1,1-difenyl-2-pikrylhydrazilu (DPPH). I přes různé principy metod byly zjištěny podobné výsledky s korelačním koeficientem 0,9752. Hodnoty TEAC se lišily v rozmezí od 50 do 290 mg l-1 a rozdíly vzrůstaly od bílých k červeným odrůdám. Byly zjišťovány optimální podmínky použití biosenzoru. Amperometrie; Biosenzor; Stanovení pomocí DPPH; Uhlíkové nanotrubičky; Uhlíkové pastové elektrody; Polyfenoly; Tyrosináza; Trolox
eng Comparison of Tyrosinase Biosensor Based on Carbon Nanotubes with DPPH Spectrophotometric Assay in Determination of TEAC in Selected Moravian Wines An amperometric biosensor based on carbon paste electrode coated with a thin layer of carbon nanotubes and Nafion film containing the tyrosinase enzyme was used for direct determination of Trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) in selected Moravian wines. The results were compared with an official spectrophotometric method using 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical (DPPH). Although based on the different principles, results of both the methods were comparable; correlation coefficient 0.9752 was found. TEAC values differ from ca. 50 to ca. 280 mg dm−3 being increased from white wines to red varieties. Optimum conditions for the biosensor application were investigated. Amperometry; Biosensor; DPPH assay; Carbon nanotubes; Carbon paste electrode; Polyphenols; Tyrosinase; Trolox