Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Chitin and chitosan from Brazilian Atlantic Coast: Isolation, characterization and antibacterial activity
Autoři: Abdel-Rahman Rasha | Hrdina Radim | Abdel-Mohsen A. M. | Fouda Moustafa M. G. | Soliman A. Y. | Mohamed F. K. | Mohsin Kazi | Marques Dinis Pinto Tiago Alexandre
Rok: 2015
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: International Journal of Biological Macromolecules
Název nakladatele: Elsevier Science BV
Místo vydání: Amsterdam
Strana od-do: 107-120
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Chitin a chitosan z brazilského atlantického pobřeží: izolace, charakterizace ad antibakteriální aktivita Chitin a chitosan byly získány chemickou úpravou krunýře krevet. Různé velikosti částic (50 až 1000 um) této suroviny byly použity ke studiu jejich vlivu na distribuci velikosti, demineralizaci, deproteinizaci a deacetylaci chitinu a chitosanu v procesu izolace. Velikost částic v rozmezí 800-1000 um byla vybrána k izolaci chitinu, Použití kyselina chlorovodíkové (5%, v/v) bylo optimalizováno v demineralizačním kroku při odstranění minerálů z výchozího materiálu. Vodné roztok hydroxidu sodného (5%, w/v) při 90°C po dobu (20 h) byl použit při deproteinaci. Čistý chitin byl následně vystaven působení vysoké koncentrace hydroxidu sodného (50%) po dobu 3,5 hodin při teplotě 90°C za účelem odstranění acetylových skupin čímž se vytvořil vysoce čistý chitosan. Stupeň deacetylace (DDA) chitosanu byl řízen a hodnocen různými analytickými metodami. Chemická struktura chitinu a chitosanu byly potvrzeny elementární analýzou, ATR-FTIR, H/C-NMR, XRD, SEM, UV-Vis spektroskopií, TGA, a acidobazickou titrací. Izolovaný chitin a chitosan ze skořápky krevety vykazoval vynikající antibakteriální aktivitu proti Gram (-ve) bakterii (Escherichia coli), ve srovnání s komerčními biopolymery. Chitin; chitosan; izolace; charakterizace; antibakteriální aktivita
eng Chitin and chitosan from Brazilian Atlantic Coast: Isolation, characterization and antibacterial activity Chitin and chitosan were obtained by chemical treatments of shrimp shells. Different particle sizes (50-1000 mu m) of the raw material were used to study their effect on size distribution, demineralization, deproteinization and deacetylation of chitin and chitosan isolation process. The particle size in the range of 800-1000 mu m was selected to isolate chitin, which was achieved by measuring nitrogen, protein, ash, and yield %. Hydrochloric acid (5%, v/v) was optimized in demineralization step to remove the minerals from the starting material. Aqueous solution of sodium hydroxide (5%, w/v) at 90 degrees C for (20h) was used in deproteinization step to remove the protein. Pure chitin was consequently impregnated into high concentration of sodium hydroxide (50%) for 3.5 h at 90 degrees C to remove the acetyl groups in order to form high pure chitosan. The degree of deacetylation (DDA) of chitosan was controlled and evaluated by different analytical tools. The chemical structure of chitin and chitosan was confirmed by elemental analysis, ATR-FTIR, H/C NMR, XRD, SEM, UV-Vis spectroscopy, TGA, and acid-base titration. The isolated chitin and chitosan from shrimp shell showed excellent antibacterial activity against Gram (-ve) bacteria (Escherichia coli) comparing with commercial biopolymers. Shrimp shells; Chitin; Chitosan; Isolation; Antibacterial activity