Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Improvement of Enzyme Carbon Paste-Based Biosensor Using Carbon Nanotubes for Determination of Water Soluble Analogue of Vitamin E
Autoři: Sýs Milan | Metelka Radovan | Mikysek Tomáš | Vytřas Karel
Rok: 2015
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Chemical Papers
Strana od-do: 150-157
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Zdokonalení enzymového biosenzoru na bázi uhlíkové pasty použitím uhlíkových nanotrubiček pro stanovení vodou rozpustného analogu vitaminu E Pomocí elektrochemických technik byla studována katalytická oxidace syntetického vodě rozpustného analogu vitaminu E (α-tokoferol, Trolox) enzymem tyrosinázou v přítomnosti molekulárního kyslíku. byla studována pomocí elektrochemických technik. Tato specifická enzymatická reakce byla využita pro přípravu biosenzoru na základě amperometrické redukce vytvořeného elektroaktivního produktu (α-tocoquinonu). Elektroaktivní povrch použitého převodníku byl pokryt tenkou vodivou vrstvou Nafionu obsahujícího tyrosinázu. Významného zvýšení citlivosti vůči polyfenolickým sloučeninám jako je Troloxu bylo dosaženo na CPE s uhlíkovými nanotrubičkami imobilizovanými na jejím povrchu (CPE/CNTs). Takto vyvinutý biosenzor může být použit pro přímé stanovení celkového obsahu fenolů (TPC). Tato důležitá nutriční hodnota může být vyjádřena jako hmotnostní ekvivalent Troloxu, tj. Troloxu ekvivalentní antioxidační kapacita (TEAC), která by mohla být použita jako alternativa dnes používaného hodnocení založeného na spektrofotometrických metodách; jako příklady lze uvést parametr totálního radikálového záchytu (TRAP), redukční antioxidační sílu Fe(III) (FRAP) nebo spektrofotometrickou zkoušku s 1,1-difenyl-2-picrylhydrazylem (DPPH). Vliv množství enzymu ve vrstvě Nafionu (3,0 ug), vliv přítomných nanočástic, optimální hodnota pH vhodná pro enzymatickou aktivitu (7.0), jakož i kinetika enzymatických a elektrochemických reakcí byla studována pomocí cyklické voltametrie (CV). Tato elektrochemická studie se nezabývala určením optimálních podmínek pro amperometrii v dávkovém uspořádání. Amperometrie; Biosenzor; Uhlíková pastová elektroda; Tyrosináza; Vitamin E
eng Improvement of Enzyme Carbon Paste-Based Biosensor Using Carbon Nanotubes for Determination of Water Soluble Analogue of Vitamin E The catalytic oxidation of a synthetic water-soluble analogue of vitamin E (α-tocopherol, Trolox) by tyrosinase enzyme in the presence of molecular oxygen was studied using electrochemical techniques. This specific enzymatic reaction was exploited for the preparation of a biosensor based on the amperometric reduction of the electroactive product (α-tocoquinone) formed. An electroactive surface of the transducers used was covered with a thin conductive layer of Nafion containing tyrosinase. Significant progress in sensitivity towards polyphenolic compounds such as Trolox was achieved at CPE with carbon nanotubes immobilised on its surface (CPE/CNTs) as electric transducers. The biosensor so developed can be used for the direct determination of total phenolic content (TPC). This important nutrition value can be expressed as the mass equivalent of Trolox, i.e. Trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC), which could be used as an alternative to the evaluations currently used based on spectrophotometric methods such as total radical-trapping antioxidant parameter (TRAP), ferric reducing-antioxidant power (FRAP) or 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl spectrometric assay (DPPH). The effects of the enzyme amount in the Nafion layer (3.0 μg), the influence of the nanoparticles present, the optimal pH value suitable for enzymatic activity (7.0), and the kinetics of enzymatic and electrochemical reactions were studied using cyclic voltammetry (CV). The determination of optimal conditions for amperometry in batch configuration (working potential, speed of stirring, volume of sample, calibration curve, etc.) was not a target of this electrochemical study. Amperometry; Biosensor; Carbon paste electrode; Tyrosinase; Vitamin E