Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Simple and Rapid Determination of Ethanol Content in Beer Using an Amperometric Biosensor
Autoři: Polan Vojtěch | Eisner Aleš | Vytřas Karel
Rok: 2015
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Chemosensors
Místo vydání: Basel
Strana od-do: 169-177
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Jednoduché a rychlé stanovení obsahu ethanolu v pivu s pomocí amperometrického biosenzoru Byl připraven biosenzor na bázi alkoholdehydrogenázy, který byl testován na jeho použití pro určení koncentrace ethanolu v pivu. Biosenzor je založen na tištěné uhlíkové elektrodě (SPCE) modifikované oxidem rhodičitým s imobilizovanou s biokatalytickou vrstvou obsahující enzym. Funkce enzymatického biosenzoru byla testována na modelových vzorcích, v nichž byla zaznamenána lineární koncentrační závislost v rozsahu 15 až 120 g l-1 s detekčním limitem 3,3 g L-1 (vyjádřen jako 3σ) a dobou odezvy 19 s. V potenciálním okně od -0,2 do +0,45 V jsme nepozorovali rušivý vliv kyseliny askorbové a močové. Bylo vybráno několik typů českých piv, které byly analyzovány za optimalizovaných podmínek bez jakéhokoli předběžné úpravy. Ve srovnání s referenční metodou (plynová chromatografie) byly výsledky byly v poměrně dobrém souhlasu u piv typu světlého ležáku, zatímco ve vzorcích tmavých ležáků byl ve srovnání s referenční metodou zaznamenán vyšší obsah ethanolu. Ethanol; Amperometrie; Uhlíkové tištěné elektrody; Alkoholdehydrogenáza; Biosenzor; Pivo
eng Simple and Rapid Determination of Ethanol Content in Beer Using an Amperometric Biosensor An alcohol dehydrogenase-based biosensor was prepared and tested for its use to determine ethanol in beer. The biosensor is based on a screen-printed carbon electrode (SPCE) modified by rhodium dioxide and immobilized with a biocatalytic layer containing the enzyme. Function of the enzyme biosensor was tested in model ethanol samples, in which it showed a linear range of 15-120 g.L-1 with a detection limit of 3.3 g.L-1 (established as 3 sigma) and response time of 19 s. In a potential window from -0.2 to +0.45 V, interferences of both ascorbic and uric acids were negligible. Several types of marketed beers of Czech provenance were selected and subjected to measurements under optimized conditions but without any pretreatment of real samples. When compared with the reference method (gas chromatography), the results were in quite good agreement for beers of the pale lager type but higher contents of ethanol were indicated in the samples of dark lager beers. Ethanol; Amperometry; Screen-printed carbon electrode; Alcohol dehydrogenase; Biosensor; Beer