Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Maintenance Management Systems in the Czech Enterprises of Chemical and Food Industries
Autoři: Branská Lenka | Pecinová Zuzana | Paták Michal | Staňková Monika | Kholová Pavla
Rok: 2016
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Trendy ekonomiky a managementu
Strana od-do: 20-29
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Systémy managementu údržby v českých podnicích chemického a potravinářského průmyslu Pro podniky chemického a potravinářského průmyslu je údržba výrobního zařízení velmi důležitá. V podnicích chemického průmyslu (které stojí zejména na začátcích a uprostřed dodavatelsko-odběratelských řetězců) údržba významně přispívá ke schopnosti trvale dodávat výrobní materiál svým odběratelům k dalšímu zpracování v dohodnutých termínech, případně více či méně synchronizovat materiálový tok s dodavateli a navazujícími zpracovateli. Proto mají systémy údržby výrobního zařízení v podnicích chemického a potravinářského průmyslu své nezastupitelné místo, nicméně existuje velký potenciál při jejich zlepšování. Článek řeší možnosti zlepšování těchto systémů, a to na základě provedeného kvalitativního výzkumu v pěti podnicích, které lze považovat za typické představitele daných průmyslových odvětví. Výsledky výzkumu umožnily identifikovat hlavní oblasti zlepšování systémů managementu údržby v podnicích chemického a potravinářského průmyslu. Zlepšování by bylo vhodné zaměřit jak na oblast strategického, tak také takticko-operativního plánování údržby výrobního zařízení. Ve strategické oblasti je největší příležitostí ke skokovému zlepšení implementace moderních metod údržby. V rámci stávajících sytémů lze zlepšení dosáhnout zejména při stanovování strategických cílů, systému ukazatelů pro měření výkonnosti údržby a implementací informačního sytému. V takticko-operativní rovině by bylo vhodné rozvinout systém provázaného plánování údržby s dodavateli a odběrateli a využít matematické metody a modely, umožňující optimalizaci plánů této podnikové činnosti. údržba; systémy údržby; výrobní zařízení; chemický průmysl; potravinářský průmysl
eng Maintenance Management Systems in the Czech Enterprises of Chemical and Food Industries Maintenance of production equipment in industrial enterprises plays an increasingly important role. It is quite obvious that it can eliminate a number of risks associated with the business and ensure effective use of financial resources necessary to ensure the working order of the machinery and equipment of the businesses. Production equipment maintenance systems are irreplaceable in chemical and food industry enterprises, but there is great potential for improvement. The article solves the main opportunities for the maintenance systems improvement by the results of the qualitative research in five companies, which can be regarded as typical representatives of the industries. The results of the research allowed to identify the main opportunities for the maintenance systems improvement. Improvement should be focused on the area of strategic as well as tactical and operational planning of production equipment maintenance. In terms of strategy, the biggest opportunity for a dramatic improvement is the implementation of modern maintenance methods. In the context of the existing systems, improvement can be achieved especially in setting strategic objectives, the system of indicators to measure the performance of maintenance and in implementing an information system. In the tactical and operational level, it would be useful to develop a maintenance planning system linked with suppliers and customers and utilize mathematical methods and models to optimize plans for this business activity. maintenance; maintenance systems; production equipment; chemical industry; food industry