Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Analýza biologicky aktivních sloučenin ve sladech ječného a pšeničného původu
Autoři: Adámková Karolína | Adam Martin | Ventura Karel
Rok: 2016
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Sborník příspěvků ze semináře Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XVIII
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 5-13
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Analýza biologicky aktivních sloučenin ve sladech ječného a pšeničného původu Cílem této práce byla aplikace metody mikroextrakce tuhou fází z headspace prostoru (HS-SPME) pro analýzu aromaprofilu u různých druhů sladů a obilnin. Optimalizace podmínek extrakce byla vyhodnocena ze dvou hledisek, a to s ohledem na velikost odezvy pro 10 vybraných sloučenin a na celkový počet detekovaných píků. Celá optimalizace měla dvoustupňové provedení. Nejprve byly Plackett-Burmanova návrhu experimentu vyhodnoceny statisticky významné faktory a tyto byly následně detailněji optimalizovány dle principů Centrálně kompozitního plánu (CCD). V rámci optimalizace byla dále zkoumána možnost využití kombinace dvou extrakčních teplot s cílem identifikovat maximální množství sloučenin podílejících se na celkovém aromaprofilu. Jako vhodné byly vyhodnoceny tyto parametry: úprava pH na hodnotu 2,5, doba extrakce 40 min, extrakční teplota 90 a 10 °C (20 + 20 min) a teplota inkubace 90 °C. Hodnoty zbylých méně významných faktorů byly voleny na základě zkušeností z předchozích měření (objem kapalné fáze 5 ml, třepání 5 s, doba inkubace 15 min, bez úpravy iontové síly, doba desorpce 1 min při 250 °C a navážka 3 g vzorku. Za uvedených podmínek byly analyzovány 2 druhy sladů ze dvou lokalit a zároveň i vzorky stejného druhu i původu, ovšem různého stáří. Aromaprofil; Pivovarský slad; SPME
eng Analysis of biologically active compounds in malts of barley and wheat origin This study deals with the brewer’s malts, their aromaprofiles and their mutual comparison based on the contents of aromatic substances. It is focused on the headspace solid phase microextraction method (HS-SPME) as a suitable procedure for the volatile compounds isolation from brewer’s malts and their subsequent separation and detection by gas chromatography coupled with mass spectrometry (GC-MS) method. The practical part deals with the optimization of the whole process including both the extraction and the separation/detection conditions. HS-SPME approach based on the combination of two sorption temperatures provides a sufficient response to larger amount of volatile substances in malt samples, where more volatile components were detected together with less volatile substances. HS-SPME sampling efficiency was significantly affected, except extraction temperature (combination of temperatures), just by extraction time, temperature of incubation and pH adjustment. Their significance was determined using Plackett-Burman proposal design of experiment and optimal values were evaluated on the basis of central composite design (CCD). Optimal experimental conditions were as follows: 3 g of crushed malt sample was placed into glass vial and 5 mL of sulfuric acid solution at pH 2.5 was added. The suspension was incubated in a hot-air oven at 90 °C for 15 min. Thereafter the sample was put into a water bath where HS-SPME procedure in combination of two extraction temperatures (90 and 10 °C) for total time 40 min was realised. The desorption of analytes from the fiber was carried out in the injection port of gas chromatograph at 250 °C for 1 min. Based on the obtained aromaprofiles all tested malt samples were compared in terms of their origin and production way. Aromaprofile; Brewing Malt; SPME