Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Elemental Chlorine-Free Bleaching of Soda Rapeseed Pulp
Autoři: Potůček František | Říhová Martina
Rok: 2016
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Proceedings of the 4th International Conference on Chemical Technology
Název nakladatele: Česká společnost průmyslové chemie
Místo vydání: Praha
Strana od-do: 354-359
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Bělení natronové řepkové buničiny bez elementárního chloru Natronová buničina uvařená z řepkové slámy za laboratorních podmínek byla bělena ve čtyřech stupních D0 EP D1 P, kdy jako bělicí chemikálie byly využity oxid chloričitý a peroxid vodíku. Pro srovnání byla stejným postupem bělena sulfátová buničina uvařená z dřeva smrku a borovice. Kappa číslo obou nebělených buničin bylo 18,8. Po každém bělicím stupni byly změřeny optické a pevnostní vlastnosti obou buničin. Předběžné výsledky ukázaly, že natronová buničina vykazovala menší bělitelnost v porovnání s buničinou sulfátovou. Přírůstek bělosti byl u natronové buničiny 43,2 % ISO, zatímco u sulfátové buničiny 48,8 % ISO. Bělením se snížila tržná délka vláken natronové buničiny z 3,9 km na 3,6 km. natronová řepková buničina; ECF bělení; bělost; tržná délka vláken
eng Elemental Chlorine-Free Bleaching of Soda Rapeseed Pulp Soda pulp cooked from rapeseed straw (Brassica napus L. convar. napus, in our case winter line genotype Labrador) was subjected to a four-stage elemental chlorine-free bleaching under laboratory conditions. Chlorine dioxide and hydrogen peroxide were used as bleaching chemicals. For comparison, kraft pulp cooked from a blend of spruce and pine was subjected to the same bleaching sequence D0 EP D1 P. The initial kappa number of both pulps was 18.8. After each bleaching step, the optical and strength properties were measured. The preliminary results showed that bleachability of soda rapeseed pulp was lower in comparison with kraft softwood pulp for D0EPD1P bleaching sequence. The brightness increment of 43.2 % ISO and 48.5 % ISO was achieved for soda and kraft pulps, respectively. However, the bleaching had a negative impact on the zero-span breaking length which decreased from 3.9 km for unbleached soda pulp to 3.6 km for bleached soda pulp. soda rapeseed pulp; ECF bleaching; brightness; zero-span breaking length