Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Arcobacter spp. – patogen, který uniká naší pozornosti
Autoři: Šilha David
Rok: 2016
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: 27. Kongres Československé společnosti mikrobiologické
Název nakladatele: Československá společnost mikrobiologická
Místo vydání: Praha
Strana od-do: 89-90
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Arcobacter spp. – patogen, který uniká naší pozornosti Bakterie rodu Arcobacter patří do čeledi Campylobacteraceae a jedná se o gramnegativní zakřivené tyčinkovité bakterie. Rody Campylobacter a Arcobacter lze kultivačně odlišit, kampylobaktery zpravidla vyžadují kultivaci při teplotě 42 °C za mikroaerofilních podmínek, arkobaktery dobře přežívají nižší kultivační teploty (15–30 °C) a prostředí atmosféry kyslíku. Tyto bakterie mohou způsobovat onemocnění gastrointestinálního traktu, v některých případech se závažným klinickým obrazem, u jedinců, kteří nejsou imunokomprimováni je průběh lehčí nevyžadující antibiotickou léčbu. Arcobacter spp.; patogen; bakteriální infekce
eng Arcobacter spp. – pathogen that escapes our attention Arcobacter spp. is Gram-negative, slender, spiral-shaped rods and belong to the family Campylobacteraceae. Many of these species have been isolated especially from poultry, meat, faeces, and from aborted cattle foetuses. Major route of Arcobacter transmission to human is consumption of contaminated foods of animal origin as well as non-treated water drinking . Arcobacter spp.; pathogen; bacterial infection