Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Extraction, separation and identification of bioactive compounds in barley using LC-MS/MS
Autoři: Arigó Adriana | Česla Petr
Rok: 2016
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: CECE 2016 : 13th International Interdisciplinary Meeting on Bioanalysis
Název nakladatele: Ústav analytické chemie AV ČR, v. v. i.
Místo vydání: Brno
Strana od-do: 59-62
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Extrakce, separace a identifikace bioaktivních látek v zeleném ječmeni s použitím LC-MS/MS Extrakční metoda pro izolaci polyfenolů ze vzorku ječmenu byla vyvinuta s použitím Box-Behnkenova návrhu experimentu s využitím kyselé a alkalické hydrolýzy vzorku. Analýza pomocí LC/MS/MS v MRM módu byla optimalizována s cílem získat správnou kvali-kvantitativní charakterizaci specifické skupiny polyfenolů. Optimalizované metody byly aplikovány rovněž na extrakci a identifikaci bioaktivních molekul s potravinovém doplňku sušených listů ječmene, známého jako zelený ječmen. Byla provedena studie selektivity s využitím sloučenin identifikovaných v ječmeni na šesti různých kolonách (C18, silikagel, ES-CN a OH typy). Výsledky prokázaly rozdílné mechanismy retence standardů, zejména v HILIC módu.
eng Extraction, separation and identification of bioactive compounds in barley using LC-MS/MS An extraction procedure, based on alkaline and acidic hydrolysis, was developed, using the Box-Behnken design of experiment, with the aim to achieve an exhaustive recovery of free and also linked polyphenols, i.e. bonded to cell structures, in barley (Hordeum Vulgare L.) samples. An LC-MS/MS (MRM transition mode) method was developed for analysis of the samples extracted through the optimized procedure, and to achieve a correct quali-quantitative characterization of a specific group of polyphenols. The optimized procedure was also employed for the extraction and the identification of bioactive molecules in a dietary supplement composed of dried leaves of barley, commonly known as “young barley”. A selectivity study was carried out employing some of the compounds identified in young barley, and by using six different columns (C18, silica, ES-CN and OH5 types). The results showed that different mechanisms are involved in the retention of the standards, especially in case of HILIC mode. Extraction; separation; identification; bioactive compounds; barley; LC-MS/MS