Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Composition and Antimicrobial Activity of the Essential Oil, Distilled Aromatic Water and Herbal Infusion from Epilobium parviflorum Schreb.
Rok: 2017
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Industrial Crops and Products
Strana od-do: 95-105
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Složení a antimikrobiální aktivita silic, předestilované aromatizované vody a bylinného odvaru z Vrbovky malokvěté Silice ze sušených listů a stonků Vrbovky malokvěté (Epilobium parviflorum Schreb.) byla získána metodou hydrodestilace v aparatuře Clevenger po dobu 5 hodin s výtěžkem 0,02 %. Kvalitativní a semi-kvantitativní analýza hexanového extraktu metodami GC-FID a GC-MS ukázaly přítomnost 216 sloučenin a 123 složek, což znamená, že téměř 94 % složek silic bylo identifikováno. Při GC-MS analýze bylo zjištěno, že silice především obsahuje kyselinu palmitovou (30,8 %), linoleovou (12,5 %) a α-linolenovou (10,8 %). Byla provedena i analýza aromatizované vody zbylé po hydrodestilaci: hlavními složkami byly monoterpenoidy (38,9 %). Antimikrobiální aktivita předestilované silice a zbylé aromatizované vody byla hodnocena pro pět mikroorganizmů (Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa a Candida albicans) metodou mikroředění. Výsledky ukázaly významnou antimikrobiální aktivitu vůči testovaným bakteriím a kvasinkám. Silice inhibovala růst všech testovaných bakterií a byla stanovena minimální inhibiční aktivita v rozmezí 10-40 μg ml−1, v případě kvasinek 5 mg ml-1. Předestilovaná aromatizovaná voda obsahovala výrazně méně složek, ale trety ukázaly, že i tato stále má antimikrobiální aktivitu vůči všem testovaným mikrobům (více na Gram negativní bakterie a kvasinky). Dále byl zkoušen profil těkavých složek silic získaných hydrodestilačně ze tří čistých bylinných čajů. Vrbovka malokvětá; Silice; Hydrodestilace; Antimikrobiální aktivita; GC-MS
eng Composition and Antimicrobial Activity of the Essential Oil, Distilled Aromatic Water and Herbal Infusion from Epilobium parviflorum Schreb. The essential oil of dry leaves and stems of Epilobium parviflorum Schreb. was obtained by hydrodistillation using a Clevenger apparatus, for 5 h with a 0.02% (w/w) yield. The qualitative and semi-quantitative analysis of its hexane extract by GC-FID and GC–MS showed the presence of 216 components and 123 constituents accounting for almost 94% of the oil were identified. GC–MS analysis revealed that the essential oil predominantly contains palmitic acid (30.8%), linoleic acid (12.5%) and α-linolenic acid (10.8%) as its major constituents. Analysis of aromatic water remained after hydrodistillation was performed; the main constituents were a group of monoterpenoids (38.9%). The antimicrobial activity of the distilled essential oil and the remaining aromatic water was evaluated against five microorganisms (Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Candida albicans) using microdilution method. Results showed significant antibacterial activity against tested bacteria and yeast. The essential oil inhibited the growth of all tested bacteria and the minimum inhibitory concentration was determined to be around 10–40 μg mL−1, even in the case of yeast it was 5 mg mL−1. Distilled aromatic water contains much less substances but tests showed that it still has antimicrobial activity against all tested microbes (more on Gram-negative bacteria and yeast). Further, volatile profiles were also examined at other essential oils obtained by hydrodistillation of three pure herbal teas. Epilobium parviflorum Schreb; Essential oil; Hydrodistillation; Antimicrobial activity; GC–MS