Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Determination of vitamin E in margarines and edible oils using square wave anodic stripping voltammetry with a glassy carbon paste electrode
Autoři: Sýs Milan | Švecová Blanka | Švancara Ivan | Metelka Radovan
Rok: 2017
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Food Chemistry
Strana od-do: 621-627
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Stanovení vitamínu E v margarínech a jedlých olejích pomocí square wave anodické rozpouštěcí voltametrie na pastové elektrodě ze skelného uhlíku Byla vyvinuta nová elektroanalytická metoda pro stanovení vitamínu E ve formě celkového obsahu tokoferolů přítomných v margarinech a jedlých olejích. Metoda je založena na extrakci těchto biologicky aktivních sloučenin do silikonového oleje, působící jako lipofilní pojivo pastové elektrody ze skelného uhlíku, s následnou elektrochemickou detekcí pomocí anodické square wave voltametrie (SWASV) v 0,1 M HNO3. Hodnoty obsahu vitaminu E byly vyjádřeny jako hmotnostní ekvivalent alfa-tokoferolu známého jako nejaktivnější forma tohoto lipofilního vitaminu. Lineární rozmezí pro stanovení alfa-tokoferolu bylo 5 x 10 (-7) -4 x 10 (-5) a 5 x 10 (-8) -1 x 10 (-5) mol L-1 s detekčními limity 1 x 10 (-7) a 3,3 x 10 (-9) mol L-1 pro akumulaci 5 a 15 min. Výsledky ukázaly, že SWASV s extrakčním krokem je velmi citlivou metodou pro stanovení vitaminu E a je srovnatelná s vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s reverzní fází vybranou jako referenční metoda. Uhlíková pastová elektroda; square wave voltametrie; extrakce; vitamín E; tokoferoly; jedlé oleje; margaríny
eng Determination of vitamin E in margarines and edible oils using square wave anodic stripping voltammetry with a glassy carbon paste electrode A new electroanalytical method for determination of vitamin E in the form of the total content of tocopherols present in margarines and edible oils has been developed. The method is based on extraction of these biologically active compounds into silicone oil, acting as lipophilic binder of glassy carbon paste electrode, with subsequent electrochemical detection by square wave anodic stripping voltammetry (SWASV) in 0.1 M HNO3. The values of vitamin E contents were expressed as mass equivalent of alpha-tocopherol known as the most active form of this lipophilic vitamin. The linear ranges for alpha-tocopherol determination were 5 x 10(-7)-4 x 10(-5) and 5 x 10(-8)-1 x 10(-5) mol L-1 with the detection limits of 1 x 10(-7) and 3.3 x 10(-9) mol L-1 for 5 and 15 min accumulation, respectively. The results have shown that SWASV with extraction step is very sensitive method for the determination of vitamin E, being comparable to reversed-phase high performance liquid chromatography chosen as reference method. Carbon paste electrode; square wave voltammetry; extraction; vitamin E; tocopherols; edible oils; margarines