Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Optimalizace separace aminokyselin obsažených v medovinách a kvantitativní stanovení prolinu s využitím kapalinové chromatografie
Autoři: Klikarová Jitka | Šebková Jana | Česlová Lenka | Fischer Jan
Rok: 2017
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XIX : sborník příspěvků ze semináře
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 75-84
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Optimalizace separace aminokyselin obsažených v medovinách a kvantitativní stanovení prolinu s využitím kapalinové chromatografie Tato práce byla zaměřena na optimalizaci SPE extrakce prolinu a dalších aminokyselin z medoviny a jejich následnou derivatizaci pomocí dansylchloridu (DNS-Cl). Dále je pozornost zaměřena na optimalizaci separace derivátů aminokyselin a na kvantitativní stanovení prolinu v medovinách pomocí kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi s chemicky vázanou oktadecylsilikagelovou stacionární fází. Jako mobilní fáze byla použita směs acetonitrilu a vody s přídavkem triethylaminu a kyseliny mravenčí. Pro detekci DNS derivátů aminokyselin byl použit fluorescenční detektor. aminokyseliny;medoviny;derivatizace;RP-HPLC
eng Optimization of separation of mead aminoacids and quantitative determination of proline using liquid chromatography This work was focused on optimization of SPE extraction of proline and other amino acids in mead and their following derivatization by dansyl-chloride (DNS-Cl) agent. Further, the attention is paid on optimization of chromatographic separation of amino acids derivatives and quantitative determination of proline in mead using reversed-phase liquid chromatography with octadecylsilicagel stationary phase. The mobile phase was formed by mixture of acetonitrile and water with addition of triethylamine and formic acid. Fluorescence detector was employed for detection of DNS derivatives of amino acids aminoacids;meads;derivatization;RP-HPLC