Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Faktory virulence a citlivost k antibiotikům u Arcobacter spp.
Autoři: Šilha David | Vacková Barbora | Šilhová Lucie
Rok: 2017
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Tomáškovy dny 2017
Název nakladatele: Masarykova univerzita
Místo vydání: Brno
Strana od-do: 13-14
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Faktory virulence a citlivost k antibiotikům u Arcobacter spp. Arcobacter spp. je považován za potenciální potravinový patogen. Arcobacter butzleri a Arcobacter cryaerophilus jsou nejčastěji izolované druhy z potravin živočišného původu. Cílem této studie bylo zhodnotit citlivost arkobakterů izolovaných v rámci ČR. V literatuře nejsou k dispozici zatím žádné informace o citlivosti na antibiotika a multirezistenci arkobakterů izolovaných v České republice. Antimikrobiální rezistence byla zkoumána metodou diskové difuze u kmenů A. butzleri (n = 80) a A. cryaerophilus (n = 20) izolovaných z masa živočišného původu, zdrojů vody a klinických vzorků. Arkobaktery byly rezistentní na jedno nebo více antimikrobiálních látek u 99% (99/100) testovaných izolátů. Většina izolátů Arcobacter byla rezistentní vůči beta-laktamovým antibiotikům, tj. ampicilinu (81,0%), amoxicilinu / kyseliny klavulanové (28,0%), cefalotinu (73,0%) a aztreonamu (93,0%). Arkobaktery byly také často rezistentní vůči linkosamidům, tj. klindamycinu (98,0%). Z aminoglykosidů byly amikacin, gentamicin a tobramycin vyhodnoceny jako nejúčinější antibiotika Tyto výsledky prokazují značnou rezistenci u izolátů Arcobacter k 18 antimikrobiálním látkám běžně používaným v medicínské a veterinární medicíně. Multirezistence byla zjištěna u 93,8% (75/80) izolátů A. butzleri a 70,0% (14/20) izolátů A. cryaerophilus. Arcobacter spp.; antibiotika; testování antimikrobiální citlivosti; antibiogram; citlivost
eng Virulence factors and antibiotic susceptibility in case of Arcobacter spp. Objectives: Arcobacter spp. are considered to be potential foodborne pathogens, and consumption of contaminated food containing these bacteria could endanger human and animal health. Arcobacter butzleri and Arcobacter cryaerophilus are the species most frequently isolated from food of animal origin and from other samples. The aim of this study was to evaluate the susceptibility of arcobacters isolated in the Czech Republic. No information about antibiotic susceptibility and multidrug resistance of arcobacters isolated in the Czech Republic is available in the literature before now. Methods: The antimicrobial resistance of A. butzleri (n = 80) and A. cryaerophilus (n = 20) isolated from meat of animal origin, water sources and clinical samples was examined by the disk diffusion method. Results: Arcobacters were resistant to one or more antimicrobial agents in 99% (99/ 100) of tested isolates. Most of the Arcobacter isolates were resistant to beta-lactam antibiotics, i.e. ampicillin (81.0%), amoxicillin/clavulanic acid (28.0%), cefalotin (73.0%) and aztreonam (93.0%). Arcobacters were also frequently resistant to lincosamides, i.e. clindamycin (98.0%). Of the aminoglycosides, amikacin, gentamicin and tobramycin were evaluated to be the most effective antibiotics among those tested against arcobacters. Conclusions: These results demonstrate substantial resistance in Arcobacter isolates to 18 antimicrobial agents commonly used in medical and veterinary medicine. Multidrug resistance was found in 93.8% (75/80) of A. butzleri isolates and 70.0% (14/ 20) of A. cryaerophilus isolates. Arcobacter spp.; Antibiotic; Antimicrobial susceptibility testing; Antibiogram; Susceptibility