Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Membránové procesy v pivovarnictví
Autoři: Jastřembská Karolína | Jiránková Hana | Mikulášek Petr
Rok: 2017
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: CHEMagazín
Strana od-do: 21-24
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Membránové procesy v pivovarnictví Membránové procesy jako moderní technologie nacházejí velké uplatnění v různých odvětvích napříč celým spektrem oborů. Jedním z těchto oborů je i pivovarnictví. V předloženém článku jsou stručně shrnuty možnosti využití membránových procesů ve výše zmíněné oblasti. Další část je již zaměřena na praktickou aplikaci, a to separaci vybraných organických látek s využitím reverzní osmózy. Membránové procesy; pivovarnictví; reverzní osmóza
eng Membrane Technologies in Brewing Process Membrane processes stand out as the promising technologies for the wide scope of applications. Beverage industry is one of these applications. The possibilities of using membrane technologies in brewing process are briefly presented in the first part of article. The second part is interested in separation of selected organic compounds by reverse osmosis. There were suggested five organic compounds, which are known as heat sensitive aroma species included in beer. This work is focused on separation possibility of organic compounds and the effects of operational condition (pressure) on rejection factor and permeate flux. Membrane processes;brewing;reverse osmosis;separation;organic compounds