Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Porovnání chemického složení a antibakteriálních vlastností esenciálních olejů získaných hydrodestilací a parní destilací Levandule lékařské
Autoři: Řebíčková Kristýna | Bajer Tomáš | Bajerová Petra | Šilha David | Ventura Karel
Rok: 2017
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Studentská vědecká odborná činnost 2016/2017 : sborník příspěvků
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 165-172
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Porovnání chemického složení a antibakteriálních vlastností esenciálních olejů získaných hydrodestilací a parní destilací Levandule lékařské Cílem této práce bylo prozkoumat vliv dvou různých extrakčních metod, konkrétně hydrodestilace (HD) a destilace vodní parou (SD) na chemické složení získaného esenciálního oleje a hydrolátu z levandule lékařské (Lavandula officinalis L.), včetně antimikrobiálních vlastností esenciálního oleje a hydrolátu. Esenciální oleje byly extrahovány z usušených květů levandule lékařské, pocházejících z Chorvatska. Izolované esenciální oleje a odpad destilace (hydrolát) byly charakterizovány pomocí plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií a pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem (procentuální zastoupení jednotlivých složek). Esenciální oleje získané z obou extrakčních technik vykazovaly diference v chemickém složení i antimikrobiálních vlastnostech. Hlavními složkami v obou olejích byl linalool, lynalyl acetát a eucalyptol. Antimikrobiální účinky esenciálního oleje a hydrolátu byly hodnoceny metodou diskového difúzního testu (DDT). V případě kvalitativní metody DDT se citlivost mikroorganismu projeví inhibiční zónou růstu. Testy byly prováděny na čtyřech vybraných druzích mikroorganismů – Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa a Candida albicans. Levandule; Hydrodestilace; Destilace s vodní parou
eng Comparison of Chemical Composition and Antibacterial Properties of Essential Oils Obtained by Hydrodistillation and Steam Distillation of Lavandula Officinalis L. The aim of this study was examination of two different extraction methods, namely hydrodistillation (HD) and steam distillation (SD), effect on the chemical composition of essential oils and hydrolate obtained from the lavender (Lavandula officinalis L.) including evaluation of antimicrobial properties of both essential oil and hydrolate. Essential oils were extracted from dried lavender samples originating from the Croatia. Isolated essential oils and distillation waste (hydrolate) were characterised by gas chromatography with mass spectrometry and by gas chromatography with flame ionisation detection (the percentage of individual components). Essential oils obtained from both methods showed differences in chemical composition and also in antimicrobial properties. Main compounds in both oils were lonalool, lynalyl acetate and eucalyptol. Antimicrobial effects of essential oils and hydrolate were evaluated by disc diffusion test (DDT). In the case of qualitative DDT method the microorganism sensitivity is resulting with inhibition growth zone. Tests were realised via several selected kinds of microorganisms - Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa and Candida albicans. Lavander; Hydrodistillation; Steam distillation