Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Sladovnická kvalita odrůd jarní pšenice
Autoři: Sachambula Lenka | Psota Vratislav | Musilová Markéta | Horáková Vladimíra | Přinosil Aleš | Šmíd František | Adámková Karolína | Adam Martin
Rok: 2017
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Kvasný průmysl
Strana od-do: 314-322
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Sladovnická kvalita odrůd jarní pšenice V průběhu tří zkušebních let (2013–2015) bylo analyzováno celkem 99 vzorků jarní pšenice (11 odrůd ze 3 zkušebních stanovišť). Byly sledovány základní znaky (extrakt, relativní extrakt při 45 °C, diastatická mohutnost, dosažitelný stupeň prokvašení, friabilita a obsah β-glukanů ve sladině) a některé znaky speciální. Odrůdy pšenice poskytovaly dostatečně vysoký obsah extraktu, průměrná hodnota tohoto znaku byla 83,5 %. Proteolytické rozluštění vyjádřené hodnotou Kolbachova čísla bylo v průměru 35 %. Odrůdy pšenice měly ve srovnání s ječným sladem vyšší viskozitu. Viskozita se pohybovala v rozpětí 1,61–1,78 mPa.s a průměrný obsah arabinoxilanů ve sladině v rozpětí 1306–1656 mg/l. Friabilita (křehkost) sladu byla velmi nízká, pohybovala se v intervalu 28–36 %. Obsah β-glukanů ve sladině velmi nízký, průměrná hodnota byla 25,9 mg/l. Jrní pšenice; Odrůda; Sladovnická kvalita
eng Malting Quality of Spring Wheat Varieties During a three-year testing period (2013 – 2015), totally 99 samples of spring wheat (11 varieties from three testing localities) were analyzed. The basic parameters (extract, relative extract at 45 °C, diastatic power, fi nal attenuation, friability and β-glucan content in wort as well as some special parameters) were tested. The wheat varieties provided suffi ciently high extract content, the average value of this parameter was 83.5 %. Proteolytic modifi cation given by the value of Kolbach Index was on average 35 %. Compared to barley malt, the wheat varieties had higher viscosity. The viscosity varied from 1.61 – 1.78 mPa.s and the average arabinoxilan content in wort in the scope of 1306 – 1656 mg/L. Friability (brittleness) of malt was very low, moving within 28 – 36 %. β-glucan content in wort was very low, with the average value of 25.9 mg/L. Spring Wheat; Variety; Malting Quality