Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

HPLC/MS/MS analýza polyfenolických látek obsažených v medovinách
Autoři: Pravcová Kateřina | Juričová Miroslava | Fischer Jan | Česlová Lenka
Rok: 2017
Druh publikace: ostatní - přednáška nebo poster
Strana od-do: nestránkováno
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze HPLC/MS/MS analýza polyfenolických látek obsažených v medovinách Medovina je alkoholický nápoj, k jehož tradiční výrobě se používá fermentovaná směs medu a vody, ale i ovocné šťávy (melomel) nebo koření a byliny (metheglin). Med obsahuje sacharidy, proteiny, enzymy, aminokyseliny, vitamíny, minerály a fenolické látky. Složení medoviny a obsah fenolických látek záleží vždy na konkrétním typu medu, který byl na výrobu medoviny použit a na technologickém procesu. Fenolické látky jsou sloučeniny, odvozené od sekundárních metabolitů rostlin, které jsou charakteristické svými antioxidačními vlastnostmi. Cílem této práce bylo stanovení těchto látek v medovinách, protože mohou sloužit jako jeden z parametrů k ověřování kvality medovin. Pokud se v medovině fenolické látky nevyskytují, znamená to, že při výrobě této medoviny nebyl použit med nebo byl použit med nekvalitní. medovina, HPLC/MS, extrakce