Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Izotachoforetické stanovení melaminu
Autoři: Bartoš Martin | Matoušková Magda | Kovářová Michaela
Rok: 2017
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: XXXVII. Moderní elektrochemické metody : sborník přednášek
Název nakladatele: BEST Servis
Místo vydání: Ústí nad Labem
Strana od-do: 10-13
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Izotachoforetické stanovení melaminu Práce se zabývá stanovením melaminu v mléku pomocí kapilární isotachoforézy. Jako vedoucí elektrolyt byl použit roztok obsahující 0,01 mol.L-1 KOH + 0,04 mol.l-1 kyselinu octovou (pH 4,15). Roztok 0,01 mol.L-1 kyseliny octové byl použit jako koncový elektrolyt. V tomto systému přítomnost mléka prakticky neovlivňuje signál melaminu. Kalibrační / detekční charakteristiky jsou následující: linearita v rozmezí koncentrací 0-300 mg.L-1 melaminu, mez detekce cca. 1 mg.L-1, mez stanovení cca. 3 mg.L-1 melaminu. kapilární izotachoforéza; melamin; stanovení; mléko
eng Isotachophoretic Determination of Melamine In this article, melamine is the analyte of interest determined in milk with the aid of capillary isotachophoresis. After method development, the optimal electrolyte system comprised 0.01 mol.L-1 KOH + 0.04 mol.L-1 acetic acid (pH 4.15) as the leading electrolyte and 0.01 mol.L-1 acetic acid as the terminating electrolyte. In this system, the presence of milk practically does not affect the signal melamine. The calibration / detection characteristics are as follows: linearity over the concentration range of 0–300 mg.L-1 melamine, limit of detection ca. 1 mg.L-1, limit of quantification of ca. 3 mg.L-1 melamine. Furthermore, simple procedure and sufficient sensitivity are also typical attributes of the method that can be recommended for analysis of melamine in milk and related samples. Capillary isotachophoresis; Melamine; Determination; Milk