Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Alkylované deriváty kyseliny asparagové
Autoři: Panchartková Tereza | Hrdina Radim
Rok: 2017
Druh publikace: ostatní - článek ve sborníku
Název zdroje: Studentská vědecká odborná činnost 2016/2017 : sborník příspěvků
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: nestránkováno
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Alkylované deriváty kyseliny asparagové Cílem této práce je vytvoření laboratorního návodu pro přípravu N-alkylovaných derivátů kyseliny asparágové. Díky své struktuře jsou tyto deriváty využívány jako povrchově aktivní látky, tenzidy. Aby tyto deriváty sloužily jako tenzidy, musí obsahovat dvě části. Tou první částí je část nepolární a druhou část polární. Nepolární charakter zajišťuje dlouhý alifatický řetězec, v našem případě zbytek mastného aminu a složkou polární je zbytek kyseliny asparágové. Vzniklý tenzid při dostatečně dlouhém alkylovém řetězci se vyznačuje značným pěněním a dobrými mycími vlastnostmi. Příprava těchto N-alkylovaných derivátů asparagové kyseliny derivátů vychází z mastného aminu (R-NH2) a maleinanhydridu, kde z hlediska mechanismu se jedná o Michaelovu adici na aktivovanou dvojnou vazbu. Struktury připravených sloučenin byly v této práci potvrzeny pomocí analytických metod – NMR a MS.