Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Resistance of arcobacters and campylobacters to decontaminants
Autoři: Šilha David | Vytřasová Jarmila
Rok: 2013
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Book of abstracts: The 20th Young Investigators seminar on Analytical Chemistry
Název nakladatele: University of Maribor
Místo vydání: Maribor
Strana od-do: 43-44
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Rezistence kampylobakterů a arkobakterů k dekontaminačním prostředkům Tato studie přináší informace o minimálních inhibičních koncentracích (MIC) vybraných desinfekčních prostředků často aplikovaných zejména v potravinářské praxi v České republice. Z výsledků studie je patrné, že MIC a MBC (minimální baktericidní koncentrace) desinfekcí jsou totožné a výrazně nižší, než je jejich výrobcem doporučená koncentrace pro sanitaci. Avšak potvrdilo se, že reálně existuje riziko vzniku sekundární rezistence arkobakterů na některé dekontaminační prostředky. Opakovanou pasáží arkobakterů a kampylobakterů v médiu s nízkou koncentrací desinfekčního prostředku se podařilo zvýšit jejich primární rezistenci. Arcobacter; campylobacter;MIC; desinfekce
eng Resistance of arcobacters and campylobacters to decontaminants Bacteria of the genera Arcobacter and Campylobacter are today feared pathogens and represent a true threat, particularly in the form of alimentary infections. This study presents information on the minimum inhibitory concentrations (MICs) of selected disinfectant agents frequently utilized in the Czech Republic, and particularly in the food sector for sanitation. It has been confirmed that there is a real risk for secondary resistance of arcobacters and campylobacters to emerge in relation to certain decontaminants. The emergence of resistance to antimicrobial substances is a worldwide problem. Potential acquisition of resistance (secondary resistance) in these microorganisms was confirmed in this study for the first time in the Czech Republic. Arcobacter; campylobacter;MIC; disinficant agents