Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Izotachoforetické stanovení theaninu
Autoři: Bartoš Martin | Kulhánek Jaromír | Kovářová Michaela
Rok: 2018
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: XXXVIII. Moderní elektrochemické metody : sborník příspěvků
Název nakladatele: BEST Servis
Místo vydání: Ústí nad Labem
Strana od-do: 19-22
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Izotachoforetické stanovení theaninu V tomto článku je theanin stanovován v potravinových doplňcích a sypaných čajích kapilární izotachoforézou. Nejprve je theanin konvertován na aniont reakcí s kyselinou dusitou. Poté je vzniklý aniont izotachoforeticky stanoven. Optimální podmínky pro konverzi theninu jsou: roztok 0,1 mol/l dusitanu sodného a 0,1 mol/l kyseliny octové zahřívaný ve vroucí vodní lázni. Izotachoforetický elektrolytový systém obsahoval 0,01 mol/l HCl + 0,02 mol/l β-alaninu + 0,05% hydroxyethylcelulózy (pH 3,6) jako vedoucí elektrolyt a 0,01 mol/l octan sodný jako koncový elektrolyt. Kalibrační/detekční charakteristiky jsou následující: linearita v koncentračním rozmezí 15-1000 mg/l theaninu, limit detekce ca. 5 mg/l, limit kvantifikace cca. 15 mg/l theaninu. kapilární izotachoforéza; theanin; čaj; potravinové doplňky; stanovení
eng Isotachophoretic Determination of Theanine In this article, theanine is determined in food supplements and loose-leaf tea by capillary isotachophoresis. At first, theanine is converted to an anion by the reaction with nitrous acid. Then, formed anion is determined isotachophoretically. The optimal conditions for the conversion of theanine are a solution 0.1 mol/L sodium nitrite and 0.1 mol/L acetic acid heated in a boiling water bath. Isotachophoretic electrolyte system comprised 0.01 mol/L HCl + 0.02 mol/L β alanine + 0.05 % hydroxyethylcellulose (pH 3.6) as the leading electrolyte and 0.01 mol/L sodium acetate as the terminating electrolyte. The calibration/detection characteristics are as follows: linearity over the concentration range of 15-1000 mg/L theanine, limit of detection ca. 5 mg/L, limit of quantification of ca. 15 mg/L theanine. Capillary isotachophoresis; Theanine; Tea; Food supplements; Determination