Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

HPLC/MS/MS analýza polyfenolických látek obsažených v medovinách
Autoři: Pravcová Kateřina | Česlová Lenka | Juričová Miroslava | Fischer Jan
Rok: 2018
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XX. : sborník ze semináře s mezinárodní účastí
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 89-100
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze HPLC/MS/MS analýza polyfenolických látek obsažených v medovinách Cílem této práce bylo stanovení vybraných fenolických látek v medovinách s využitím vysokoúčinné kapalinové chromatografie v systému s obrácenými fázemi. Vzorky medovin byly analyzovány bez úpravy nebo byly extrahovány do směsi ethylacetát:diethylether. Separace probíhala na koloně Ascentis Express C18 (150 mm × 3.0 mm, 2.7 μm). Mobilní fáze byla složena z redestilované vody okyselené 0,3% kyselinou mravenčí a acetonitrilu. Vybrané fenolické látky byly kvantifikovány a jejich obsah v extraktech byl porovnán s obsahem při analýze neupravených vzorků medovin. Zastoupení fenolických látek v medovinách bylo podobné, lišilo se jejich množství v závislosti na použitém medu či technologii výroby. Mezi studovanými medovinami byl nalezen jeden vzorek, kde byl obsah fenolických látek pouze ve stopovém množství, což může svědčit o falsifikaci výrobku. fenolické látky; medoviny; HPLC/MS
eng HPLC/MS/MS analysis of polyphenolic compounds in meads The aim of this work was the determination of selected phenolic compounds in mead with the use of high performance liquid chromatography in reversed phase system. Samples of mead were analyzed without treatment or extracted into ethyl acetate: diethyl ether. Separation was carried out on an Ascentis Express C18 column (150 mm × 3.0 mm, 2.7 μm). The mobile phase was composed of redistilled water acidified with 0.3% formic acid and acetonitrile. The selected phenolic substances were quantified and their content in the extracts compared with that of untreated mead analysis. The presence of phenolic substances in the mead was similar, varying in quantity depending on the honey used or the production technology. A single sample was found among the meadows studied where the phenolic content was only trace amounts, which may indicate product falsification. phenolic compounds; meads; HPLC/MS