Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Modified QuEChERS Approach for Analysis of Synthetic Food Dyes in Jellies and Smarties
Rok: 2018
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Food analytical methods
Název nakladatele: Springer
Místo vydání: New York
Strana od-do: 1619-1626
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Modifikovaný QuEChERS přístup pro analýzu syntetickýh potravinářských barviv v želé a lentilkách Tato práce se zabývá aplikací metody QuEChERS pro extrakci syntetických potravinářských barviv (SFD) ze vzorků cukrovinek: tartrazin (E102), chinolinová žluť (E104), košenilová červeň A (E124), červeň Allura (E129), patentní modř blue V (E131) a brilantní modř (E133). Byly optimalizovány extrakční podmínky, jako jsou volba extrakčního rozpouštědla a jeho množství, množství vzorku, úprava pH a přídavek soli. Experimentálně byly jako optimální podmínky nalezeny: 5 ml vzorku, 2 ml extrakčního rozpouštědla propan-1-olu s přídavkem 0,6 g NaCl, 2,4 g MgSO4 a 0,75 ml 35% HCl. Analýzy extraktů byly prováděny kapalinovou chromatografií se detekcí SFD ve viditelné oblasti. Výtěžnosti SFD byly v rozmezí 79,3–100 % s „intra-day“ přesností pod 4,6 % RSD. Modifikovaná metoda QuEChERS ve spojení s kapalinovou chromatografií byla použita pro kvantifikaci SFD ve vzorcích cukrovinek (lentilky a želé). Celá procedura byla vyhodnocena jako rychlá metoda pro sledování obsahu SFD ve vzorcích želé a cukrovinek. QuEChERS; Extrakce; Syntetická potravinářská barviva; HPLC-Vis; Cukrovinky
eng Modified QuEChERS Approach for Analysis of Synthetic Food Dyes in Jellies and Smarties This work deals with the application of the QuEChERS method for extraction of synthetic food dyes (SFD) from confectionery samples: tartrazine (E102), quinoline yellow (E104), cochineal red A (E124), allura red (E129), patent blue V (E131), and brilliant blue (E133). Extraction conditions, like extraction solvent and its amount, sample amount, the pH adjustment and addition of salt, were optimised. The 5 mL of sample, 2 mL of propan-1-ol as extraction solvent with addition of 0.6 g NaCl, 2.4 g MgSO4, and 0.75 mL 35% HCl were experimentally found to be optimal. Analyses of extracts were performed by liquid chromatography with detection of SFD in the visible region. Recoveries of SFD were in the range of 79.3-100.0% with intra-day precision below 4.6% RSD. The modified QuEChERS method connected with liquid chromatography has been applied to quantify SFD in samples of confectionery (smarties and jellies). The whole procedure was evaluated as a fast method for screening of SFD content in samples of jellies and smarties. QuEChERS; Extraction; Synthetic food dyes; HPLC-Vis; Confectionery