Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Malting Quality of Winter Wheat (Triticum aestivum L.)
Autoři: Psota Vratislav | Musilová Markéta | Sachambula Lenka | Horáková Vladimíra | Přinosil Aleš | Šmíd František | Adámková Karolína | Adam Martin
Rok: 2018
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Kvasný průmysl
Strana od-do: 302-313
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Sladovnická kvalita odrůd ozimé pšenice (Triticum aestivum L.) V průběhu tří zkušebních let (2013 – 2015) bylo analyzováno celkem 243 vzorků ozimé pšenice (27 odrůd ze 3 zkušebních stanovišť). Byly sledovány základní technologické znaky a některé znaky speciální (barva sladiny, barva po povaření, zákal sladiny, obsah polyfenolů a prekurzory dimetylsulfidu). Odrůdy ozimé pšenice poskytovaly dostatečně vysoký obsah extraktu, průměrná hodnota tohoto znaku byla 83,5 % při průměrném obsahu dusíkatých látek 11,6 %. Dosažitelný stupeň prokvašení byl nízký (79,8 %). Proteolytické rozluštění vyjádřené hodnotou Kolbachova čísla bylo v průměru 35 %. Obsah rozpustného dusíku byl na úrovni 704 mg/100 g a necelých 14 % z toho tvořil volný aminodusík. Cytolytické rozluštění bylo hodnoceno především pomocí viskozity sladiny (1,864 mPa.s). Friabilita sladu a obsah β-glukanů ve sladině byly velmi nízké. Průměrný obsah arabinoxilanů ve sladině se pohyboval kolem hodnoty 1524 mg/l. Ozimá pšenice; Sladovnická kvalita
eng Malting Quality of Winter Wheat (Triticum aestivum L.) In the course of three testing years (2013 – 2015), a set of 243 winter wheat samples (27 varieties from three testing sites) were analyzed. Basic technological parameters, and some special characters (wort color, color after boiling, wort haze, polyphenol content and dimethyl sulfide precursors) were studied. Winter wheat varieties gave sufficiently high extract contents, the average value of this parameter was 83.5% at the average content of nitrogenous substances of 11.6%. Final attenuation was low (79.8%). Proteolytic modification given by the value of Kolbach index was on average 35%. Content of soluble nitrogen was 704 mg/100 g, of which ca 14% was made up by free amino nitrogen. Cytolytic modification was evaluated mainly by wort viscosity (1.864 mPa.s). Malt friability and β-glucan content in wort were very low. Average arabinoxilan content in wort varied about 1524 mg/l. Winter wheat; Malting quality