Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Analýza hořkých kyselin ve chmelových peletách
Autoři: Joklíková Martina | Adam Martin
Rok: 2018
Druh publikace: ostatní - článek ve sborníku
Název zdroje: Sborník příspěvků : studentská vědecká odborná činnost 2017/2018
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 73–78
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Analýza hořkých kyselin ve chmelových peletách Cílem této práce bylo stanovit obsah α- a β-hořkých kyselin v chmelových peletách. Odhad těchto kyselin byl stanoven spektrofotometricky s UV detekcí, dle standardizované metody ASBC, HOPS-6. Posléze byly přesnější koncentrace stanoveny metodou HPLC s UVVIS detekcí při 314 nm a to po extrakci chmelových pelet dle metody EBC (7.7). Následovala analýza vzorků piv za studena chmelených, kdy byly připraveny extrakty obdobně jako u vzorků chmele, pouze poměr vzorku a methanolu byl upraven. Pro lepší výsledky byly éterické extrakty zakoncetrovány odfouknutím etheru proudem dusíku a poté byly hořké kyseliny rozpuštěny v mobilní fázi, následovala samotná analýza. Chmel; Hořké kyseliny; Extrakce