Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Rozlišení druhu ovocných destilátů na základě statistické analýzy profilu těkavých látek
Autoři: Krejčíková Klára | Bajer Tomáš | Bajerová Petra | Hill Martin | Ventura Karel
Rok: 2018
Druh publikace: ostatní - článek ve sborníku
Název zdroje: Sborník příspěvků : studentská vědecká odborná činnost 2017/2018
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 97-104
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Rozlišení druhu ovocných destilátů na základě statistické analýzy profilu těkavých látek Cílem této práce bylo rozlišit druhy ovocných destilátů na základě analýzy profilů těkavých látek zjištěných pomocí mikroextrakce tuhou fází s následnou analýzou pomocí plynové chromatografie s plamenově-ionizační detekcí. Analyzováno bylo 50 vzorků ovocných pálenek, a to z jablek, hrušek, švestek, meruněk a slivoně mirabelky. Nástrojem pro statistické zpracování GC-FID dat byla metoda projekce do latentní struktury (PLS, projections to latent structure), přesněji její varianta ortogonální projekce do latentní struktury (OPLS, orthogonal projections to latent structure), která zahrnuje mnohonásobné lineárně regresní postupy kvantifikující vztah mezi X a Y, v tomto případě, vztah mezi retenčním časem dané látky v chromatogramu a druhem ovoce. Hlavním výsledkem této statistické analýzy bylo rozdělení pálenek do skupin podle druhu ovoce. Vychází se z analýzy významnosti jednotlivých látek v ovocném destilátu, jež zastupují retenční časy v chromatogramu, jejichž obsah je více či méně staticky významný, tedy specifický pouze pro daný druh ovoce, např. pro meruňku. Na základě tohoto statistického zpracování dat byly všechny druhy ovocných destilátů navzájem rozděleny, a to s nejvyšší možnou selektivitou a specificitou. Tato práce tedy poskytuje velmi přesnou informaci o původu ovocných destilátů. Předmětem dalšího výzkumu by mohly být analýzy neznámých vzorků destilátů s přesným určením ovocného druhu, případně analýzy směsných vzorků pálenek a následné zjištění jejich ovocného složení. GC-MS; Destiláty; Statistická analýza