Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Improved method of water removal from vegetable oil
Autoři: Musil Martin | Hájek Martin | Skopal František | Vávra Aleš
Rok: 2019
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Chemical Papers
Název nakladatele: SPRINGER INTERNATIONAL PUBLISHING AG
Místo vydání: CHAM
Strana od-do: 767-769
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Zlepšení metody odstraňování vody z rostlinného oleje Obsah vody v rostlinném oleji může mít negativní vliv na transesterifikaci olejů, proto je třeba její obsah snížit sušením. Během studie bylo zjištěno, že malý přídavek alkoholu k rostlinnému oleji zvyšuje výrazně účinnost sušení pomocí vakuové destilace. rostlinný olej; alkohol; sušení; vlhkost; azeotrop
eng Improved method of water removal from vegetable oil This paper is about water removal from vegetable oil. Commonly, used drying methods are expensive. Oil dried for transesterification yields improvement and side reaction suppression. Water promotes an undesirable side reactionsaponification of oil. Drying was performed at different pressures and with various additions of alcohol as methanol, ethanol and butanol. The experiment shows that addition of just a small amount of alcohol during vacuum distillation decreased water content to 50ppm. Vegetable oil; Alcohol; Water removal; Moisture; Azeotrope