Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Metody stanovení obsahu dithiokarbamátů u vybraných peckovin
Rok: 2019
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Sborník příspěvků: studentská vědecká odborná činnost 2018/2019
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 107 – 111
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Metody stanovení obsahu dithiokarbamátů u vybraných peckovin Dithiokarbamáty se používají v zemědělství k ochraně před rostlinnými chorobami u ovoce a zeleniny jako je například vinná réva, rajčata, listová zelenina a banánovníky. Také mají uplatnění v domácí chemii a v průmyslu (při výrobě neoprenů a vulkanizaci pryže). Tento příspěvek je zaměřen na stanovení obsahu dvou nejznámějších dithiokarbamátů – nabamu a thiramu a jejich derivátů v ovoci. V práci jsou diskutovány způsoby stanovení v peckovinách pomocí plynové a kapalinové chromatografie. U plynové chromatografie se využívá stanovení dithiokarbamátů jako CS2 v kyselém prostředí. U polárních sloučenin se používá vysokoúčinná kapalinová chromatografie, kde jsou dithiokarbamáty stanovovány ve formě aniontů. dithiokarbamáty; nabam; thiram; GC metody; LC metody; HPLC
eng Methods for determining dithiocarbamates in selected stone fruits Dithiocarbamates are used in agriculture to protect against plant diseases in fruits and vegetables such as grapes, tomatoes, leafy vegetables and banana trees. They are also used in domestic chemistry and industry (in the production of neoprene and rubber vulcanization). This paper is focused on the determination of the content of two most famous dithiocarbamates - nabam and thiram and their derivatives in fruits. Methods of determination in stone fruits by gas and liquid chromatography are discussed. Gas chromatography is used for the determination of dithiocarbamates converted to CS2 under acidic conditions. High performance liquid chromatography is used for determination of dithiocarbamates in the form of anions. dithiocarbamates; nabam; thiram; GC methods; LC methods; HPLC