Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Determination of ethanol in alcoholic drinks using Raman spectrometry
Autoři: Šrámek Jan | Švancara Ivan | Sýs Milan
Rok: 2019
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology
Strana od-do: 5-14
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Stanovení ethanolu v alkoholických nápojích pomocí Ramanovy spektrometrie Cílem této práce bylo otestovat použitelnost Ramanova spektrometru „Mira DS“ při analýze potravin; jmenovitě pro stanovení ethanolu ve vybraných alkoholických nápojích, jako je švestková pálenka, vodka, dva druhy piva, bílý rum a bílé víno. (Standardní) Ramanova spektra byla použita k odhalení a identifikaci potenciálně rušivých látek, alifatických alkoholů s nízkým řetězcem a ethylacetátu. Získané výsledky prokázaly dobrou shodu mezi stanoveným obsahem ethanolu a množstvím deklarovaným výrobci. Bylo však také zjištěno, že testované přenosné zařízení není příliš vhodné pro monitorování ethanolu v pivu kvůli přítomnosti intenzivně fluorescenčních složek; možná řešení tohoto problému jsou diskutována a jsou nastíněny některé vyhlídky. Ramanova spektroskopie, ethanol, alkoholické nápoje
eng Determination of ethanol in alcoholic drinks using Raman spectrometry The aim of this work was to test the applicability of 'Mira DS' handheld Raman spectrometer in food analysis; namely, for the determination of ethanol in selected alcoholic drinks, such as plum brandy, vodka, two types of beer, white rum, and white wine. (Standard) Raman spectra of low-chain aliphatic alcohols and ethyl acetate were used to reveal and identify potentially interfering substances. The results obtained have shown good agreement between the ethanol content determined and the amount declared by producers. However, it was also found out that the portable device tested is not very suitable for monitoring ethanol in beer due to the presence of intensively fluorescent constituents; possible solutions of this problem being discussed and some prospects outlined. Raman spectroscopy, ethanol, alcoholic drinks