Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Possibilities of simultaneous voltammetric detection of tocopherols in non-aqueous media
Autoři: Jashari Granit | Sýs Milan | Metelka Radovan | Švancara Ivan
Rok: 2019
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: XXXIX. moderní elektrochemické metody : sborník přednášek
Název nakladatele: BEST Servis
Místo vydání: Ústí nad Labem
Strana od-do: 117-120
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Možnosti simultánní voltametrické detekce tokoferolů v nevodných médiích Byla provedena elektrochemická studie o možnostech simultánní detekce tokoferolů na základě jejich anodické oxidace na různých elektrodových materiálech v nevodných nosných elektrolytech. Optimalizováno bylo několik pracovních podmínek, jako je výběr pracovní elektrody, nosného elektrolytu, účinek povrchově aktivní látky, obsah vody a parametry square wave voltametrie. Překrývání odpovídajících píků alfa-, gama- a delta- formy. Separace oxidačních signálů bylo zlepšeno za optimálních pracovních podmínek, ale signály nebyly zcela odděleny. Bylo však zjištěno, že tento jev nezpůsobil významné změny v proudové odezvě pro různé koncentrační poměry tokoferolů, které by mohly být případně použity v analytických aplikacích. Tokoferoly; elektroda ze skelného uhlíku; square wave voltametrie; analýza potravin
eng Possibilities of simultaneous voltammetric detection of tocopherols in non-aqueous media An electrochemical study on possibilities of simultaneous detection of tocopherols based on their anodic oxidation at various electrode materials in non-aqueous supporting electrolytes was performed. Several working conditions, such as selection of working electrode, supporting electrolyte, effect of surfactant, water content and parameters of square-wave voltammetry, were optimized. An overlapping of corresponding peaks of alpha-, gamma- and delta- form. The separation of oxidation signals was improved at optimum working conditions, but the signals were not completely resolved. However, it was found that this phenomenon did not cause significant changes in peak currents for various concentration ratios of tocopherols, which could be possibly utilized in analytical applications. Tocopherols; glassy carbon electrode; square wave voltammetry; food analysis