Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Analýza látek s antioxidačními vlastnostmi v kávě
Autoři: Pravcová Kateřina | Řeháková Barbora | Česlová Lenka
Rok: 2019
Druh publikace: ostatní - článek ve sborníku
Název zdroje: Monitorování cizorodých látek a hodnocení rizik v životním prostředí I.
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 127-138
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Analýza látek s antioxidačními vlastnostmi v kávě Cílem této práce bylo stanovení derivátů kyseliny chlorogenové a kofeinu v různých vzorcích kávy včetně bezkofeinové s využitím vysokoúčinné kapalinové chromatografie v systému s obrácenými fázemi. Sledované látky byly extrahovány z kávy pomocí horké vody a po filtraci byly analyzovány. Separace a kvantifikace probíhala na koloně Ascentis Express F5 (150 mm × 3.0 mm, 2.7 μm) pomocí mobilní fáze složené z vody okyselené kyselinou mravenčí na pH 2,4 a metanolu. Dále bylo stanoveno celkové množství fenolických látek pomocí spektrofotometrické metody dle Folin-Ciocalteua a v neposlední řadě byla sledována antioxidační aktivita extraktů pomocí ABTS a DPPH metod. Získané výsledky byly statisticky zpracovány. káva, chlorogenová kyselina, kofein