Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Vliv klíčení na obsah volných fenolických látek v pohance
Autoři: Vraná Denisa | Pravcová Kateřina | Česlová Lenka
Rok: 2019
Druh publikace: ostatní - článek ve sborníku
Název zdroje: Sborník příspěvků: studentská vědecká odborná činnost 2018/2019
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 235-240
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Vliv klíčení na obsah volných fenolických látek v pohance V posledních letech roste zájem o produkty z alternativních rostlin, které vykazují pozitivní vliv na lidské zdraví. Mezi tyto alternativní rostliny patří i tzv. pseudoobiloviny, jako je zde studovaná pohanka či amarant nebo quinoa. Zdraví prospěšné účinky pseudoobilovin jsou způsobeny především vysokým obsahem biologicky aktivních látek s antioxidačními vlastnostmi, mezi které řadíme i fenolické látky. Tyto látky příznivě přispívají při léčbě chronického onemocnění nebo se využívají k jeho prevenci. Pro stanovení antioxidační kapacity volných fenolických látek v pohance byly v této práci použity spektrofotometrické techniky založené na zhášení radikálů DPPH a ABTS. Dále byl stanoven celkový obsah fenolických látek spektrofotometrickou metodou s využitím „Folin-Ciocalteu“ činidla. Zmíněné spektrofotometrické techniky byly použity pro sledování změny obsahu volných fenolických látek připravených ze vzorků pohanky během procesu klíčení. Pro stanovení zastoupení jednotlivých fenolických látek byla optimalizována HPLC/MS/MS metodika. pohanka, antioxidanty, spektrofotometrie