Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

IN VITRO ACTIVITY OF SPICE EXTRACTS AGAINST ARCOBACTER SPP. AND INFLUENCE ON THEIR BIOFILM FORMATION
Autoři: Šilha David | Vacková Barbora | Csánová Magdaléna | Šilhová Lucie
Rok: 2019
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences
Strana od-do: 552-556
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze In vitro aktivita extraktů koření proti Arcobacter spp. a vliv na tvorbu biofilmu Arcobacter spp. jsou nebezpečné bakterie se schopností tvorby biofilmu. Antimikrobiální účinek několika rostlinných extraktů byl zkoumán diskovou difúzní metodou. Účinek extraktů na tvorbu biofilmu byl monitorován pomocí Christensenovy metody. Testy byly prováděny také s mnohem méně známými a studovanými druhy arkobakterů.Arkobaktery jsou vysoce odolné proti extraktům z jalovce, muškátového oříšku a anýzu. Po 24 hodinách expozice byly stanoveny minimální inhibiční koncentrace (MIC) MetOH / DMSO (extrakce v methanolu / konečné rozpuštění v dimethylsulfoxidu) hřebíčku, muškátového oříšku a extraktu badyánu. Extrakt hřebíčku MetOH / DMSO měl MIC≥20 mg / ml, muškátový MetOH / DMSO extrakt měl MIC 10-20 mg / ml a nejvyšší hodnoty byly zaznamenány v extraktu z badyánu (MIC≥20 mg / ml). Kromě toho bylo zjištěno, že testované extrakty mají dvojí účinek na tvorbu biofilmu. Na jedné straně byla pozorována eliminace tvorby biofilmu, ale také jeho stimulace v závislosti na typu extraktu a bakteriálním kmeni. Výsledky ukazují na zvláště zajímavý antimikrobiální účinek hřebíčku a skořice (inhibiční zóny do 30 mm) proti kmenům Arcobacter. Studie ukazuje slibný účinek testovaných extraktů na tvorbu biofilmu poprvé. Arcobacter spp.; biofilm; tvorba biofilmu; přírodní extrakty; inhibice biofilmové tvorby
eng IN VITRO ACTIVITY OF SPICE EXTRACTS AGAINST ARCOBACTER SPP. AND INFLUENCE ON THEIR BIOFILM FORMATION Arcobacter spp. are dangerous bacteria with biofilm formation ability. The plant materials with antimicrobial potential are required. The antimicrobial effect of several plant extracts were examined by a disk diffusion method. The effect of extracts on biofilm formation was monitored using Christensen method. Tests were carried out with much less known and studied arcobacters as well. Arcobacters were highly resistant to extracts from juniper, nutmeg and anise. Minimum inhibitory concentrations (MIC) of MetOH/DMSO (extraction in methanol/final dissolution in dimethylsulfoxide) of cloves, nutmeg and star anise extract were determined after 24 hours of exposure. The clove MetOH/DMSO extract had a MIC≥20 mg/mL, nutmeg MetOH/DMSO extract had MIC 10-20 mg/mL, and the highest values were recorded in star anise extract (MIC≥20 mg/mL). Furthermore, the tested extracts were found to have a dual effect on biofilm formation. On the one hand, the elimination of biofilm formation was observed, but also its stimulation, depending on the type of extract and the bacterial strain. The results indicate a particularly interesting antimicrobial effect of cloves and cinnamon extract (inhibition zones up to 30 mm) against Arcobacter strains. The study shows a promising effect of tested extracts on biofilm formation for the first time. Arcobacter spp.; biofilm; biofilm formation; natural extracts; biofilm inhibition