Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Stanovení aroma profilu bílých vín původem z České republiky
Autoři: Šmejda Pavel | Bajerová Petra | Bajer Tomáš
Rok: 2019
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Sborník příspěvků: studentská vědecká odborná činnost 2018/2019
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 223-228
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Stanovení aroma profilu bílých vín původem z České republiky V práci byly analyzovány vzorky jakostních bílých vín původem z České republiky metodou SPME-GC-MS s cílem popsat složení profilu těkavých látek. Pro zjištění vhodné doby a teploty extrakce těkavých sloučenin byla optimalizována mikroextrakce tuhou fází – SPME. Optimalizovaná SPME metoda byla aplikována na vzorky bílého vína, extrakty byly separovány plynovou chromatografií. Pomocí hmotnostních spekter a retenčních indexů byla provedena identifikace těkavých látek. Mezi identifikovanými sloučeninami převažují různé estery karboxylových kyselin. Aromaprofil; Bílá vína; SPME; GC-MS
eng Determination of the aroma profile of white wines originating in the Czech Republic Aroma profiles of white wines originating in the Czech Republic were analysed by SPME-GC-MS. Solid phase microextraction - SPME has been optimized to determine the appropriate time and temperature of the volatile compound extraction. Optimized SPME method was applied to white wine samples, and extracts were separated by gas chromatography. Mass spectra and retention indices were used to identify of volatiles. Different carboxylic acid esters predominate among the identified compounds. Aroma profile; White wines; SPME; GC-MS