Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Těkavé látky uvolňované z cibule
Rok: 2019
Druh publikace: článek ve sborníku
Název zdroje: Monitorování cizorodých látek a hodnocení rizik v životním prostředí I.
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 97-111
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Těkavé látky uvolňované z cibule Rostliny patřící do rodu Allium jsou známé vysokým obsahem organických sloučenin síry, které jim dávají typickou chuť a vůni uvolňující se při jejich zpracování, ale také mnoho biologicky významných účinků, zejména antimikrobiálních účinků. Těkavé organosirné sloučeniny byly analyzovány pomocí mikroextrakce tuhou fází a plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií (SPME-GC-MS). Těkavé sloučeniny jsou produkovány enzymaticky po narušení rostlinných buněk. Bylo identifikováno 19 sloučenin síry s různým průběhem uvolňování. Hlavní složkou byl thiopropanal S-oxid. Také byly identifikovány některé methylprop(en)yl disulfidy a prop(en)yl trisulfidy. Systém SPME-GC-MS umožňoval snadné sledování rychlých změn ve složení headspace nad vzorkem cibule. Antimikrobiální aktivita cibulové šťávy byla testována na 8 mikroorganismech za použití diskové difúzní a jamkové difúzní metody. Úplně rezistentní mikroorganismy byly Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa a Bacillus subtilis. Největší inhibiční zóny vykazovala Candida albicans. Organické sloučeniny síry; Cibule; SPME-GC-MS; Antimikrobiální účinky
eng Volatile Substances Released from Onion Plants belonging to the genus Allium are known for their high content of organosulfur compounds, which give them typical flavor and aroma released during their processing, but also a lot of biologically important effects, especially antimicrobial effects. The volatile organosulfur compounds of onion were analyzed via headspace solid phase microextraction coupled to gas chromatography with mass spectrometry (SPME-GC-MS). The volatile compounds are produceed enzymatically after rupture of the plant cells. It was detected 19 sulfur compounds with different course of release. The main component was thiopropanal S-oxide. Also, some methylprop(en)yldisulphides and prop(en)yltrisulphides were identified. SPME-GC-MS system employed permitted easy monitoring of the fast changes in the volatile composition. Antimicrobial activity of onion juice was tested on 8 microorganisms using disc diffusion and well diffusion method. Completely resistant microorganisms were Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Bacillus subtilis. The largest inhibitory zones showed Candida albicans. Organosulfur compounds; Onion; SPME-GC-MS; Antimicrobial effects