Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Chemical Composition and Determination of the Antibacterial Activity of Essential Oils in Liquid and Vapor Phases Extracted from Two Different Southeast Asian Herbs-Houttuynia cordata (Saururaceae) and Persicaria odorata (Polygonaceae)
Autoři: Řebíčková Kristýna | Bajer Tomáš | Šilha David | Houdkova Marketa | Ventura Karel | Bajerová Petra
Rok: 2020
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Molecules
Název nakladatele: MDPI
Místo vydání: BASEL
Strana od-do: "2432-1"-"2432-11"
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Chemické složení a stanovení antibakteriální aktivity esenciálních olejů v kapalné a parní fázi extrahovaných ze dvou různých bylin jihovýchodní Asie - Houttuynia cordata (Saururaceae) a Persicaria odorata (Polygonaceae) Esenciální oleje získané hydrodistilací dvou asijských bylin (Houttuynia Cordata a Persicaria odorata) byly analyzovány plynovou chromatografií spojenou s hmotnostní spektrometrií (GC – MS) a plynovou chromatografií s plameno-ionizačním detektorem (GC – FID). Dále byla stanovena antimikrobiální aktivita v kapalné a parní fázi mikrodiluční volatilizační metodou. Antimikrobiální aktivita byla testována na gramnegativních a grampozitivních bakteriích - Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecalis, Streptococcus pyogenes, Klebsiella pneumoniae, Seratia marcescense a Bacillus subtilis. Výtěžek hydrodistilace byl 0,34 % hm. (Houttuynia Cordata) a 0,40 % hm. (Persicaria odorata). V obou olejích bylo identifikováno 41 sloučenin ze skupin monoterpenů a jejich oxidovaných forem, seskviterpenů a jejich oxidovaných forem, oxidovaných diterpenů, derivátů fenylpropenu a dalších, jako například aldehydů, alkoholů nebo mastných kyselin. Oba esenciální oleje byly antimikrobiálně aktivní v parní i kapalné fázi v případě alespoň jedné bakterie v rozmezí 128–1024 μg/mL, 512–1024 μg/mL v bujónu a 1024 μg/mL, 512–1024 μg/mL v agaru. Výzkum poskytl nové zajímavé informace o esenciálních olejích P. odorata a H. Cordata a prokázal, že oba oleje by mohly být použity v oblasti přírodního lékařství nebo konzervování potravin. Houttuynia cordata; Persicaria odorata; esenciální olej; destilace; antimikrobiální aktivita; parní fáze; těkavé sloučeniny; plynová chromatografie
eng Chemical Composition and Determination of the Antibacterial Activity of Essential Oils in Liquid and Vapor Phases Extracted from Two Different Southeast Asian Herbs-Houttuynia cordata (Saururaceae) and Persicaria odorata (Polygonaceae) Essential oils obtained via the hydrodistillation of two Asian herbs (Houttuynia cordata and Persicaria odorata) were analyzed by gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS) and gas chromatography with flame ionization detector (GC-FID). Additionally, both the liquid and vapor phase of essential oil were tested on antimicrobial activity using the broth microdilution volatilization method. Antimicrobial activity was tested on Gram-negative and Gram-positive bacteria-Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecalis, Streptococcus pyogenes, Klebsiella pneumoniae, Seratia marcescense and Bacillus subtilis. Hydrodistillation produced a yield of 0.34% (Houttuynia cordata) and 0.40% (Persicaria odorata). 41 compounds were identified in both essential oils. Essential oils contained monoterpenes and their oxidized forms, sesquiterpenes and their oxidized forms, oxidized diterpenes, derivates of phenylpropene and other groups, such as, for example, aldehydes, alcohols or fatty acids. Both essential oils were antimicrobial active in both vapor and liquid phases at least in case of one bacterium. They expressed various antimicrobial activity in the range of 128-1024 mu g.mL(-1), 512-1024 mu g.mL(-1) in broth and 1024 mu g.mL(-1), 512-1024 mu g.mL(-1) in agar, respectively. Research showed new interesting information about P. odorata and H. cordata essential oils and demonstrated that both essential oils could be possibly used in the field of natural medicine or natural food preservation. Houttuynia cordata; Persicaria odorata; essential oil; distillation; antimicrobial activity; vapor phase; volatile compounds; gas chromatography