Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Determination of ethanol in alcoholic drinks: Flow Injection analysis with amperometric detection versus portable Raman spectrometer
Autoři: Jashari Granit | Švancara Ivan | Sýs Milan
Rok: 2020
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Electroanalysis
Název nakladatele: Wiley-VCH
Místo vydání: Weinheim
Strana od-do: 1949-1956
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Stanovení etanolu v alkoholickcých nápojích: Průtoková injekční analýza s amperometrickou detekcí versus přenosný Ramanův spektrometr Průtokového injekční analýza s integrovaným amperometrickým biosenzorem s alkohol dehydrogenázoubyla porovnána s ručním Ramanovým spektrometrem Mira-DS při stanovení ethanolu v různých vzorcích alkoholických nápojů. Biosenzor byl zkonstruován z komerční sítotiskové uhlíkové elektrody jako amperometrický převodník a překryt tenkou vrstvou obsahující alkoholodehydrogenázu, redukovaný jednovrstvý oxid grafenu, oxid rhodný (IV) a glutaraldehyd. Obě sestavy byly testovány na analýze slivovice, bílého rumu, vodky, bílého a červeného vína, silného tmavého piva a nealkoholického piva. Kriticky byly porovnány dvě zásadně odlišné analytické metody a byla zjištěna určitá omezení, zejména v případě analýzy červeného vína a piva. Nakonec je uvedeno několik budoucích vylepšení obou testovaných analytických nástrojů. Amperometrická detekce; průtoková injekční analýza; Ramanova spektrometrie; kontrola bezpečnosti potravin
eng Determination of ethanol in alcoholic drinks: Flow Injection analysis with amperometric detection versus portable Raman spectrometer A flow injection analysis with integrated amperometric alcohol dehydrogenase biosensor and a handheld Mira-DS Raman spectrometer have been compared for the determination of ethanol in different samples of alcoholic drinks. The biosensor was constructed from the commercial screen-printed carbon electrode as amperometric transducer and covered by a thin layer comprising alcohol dehydrogenase, reduced single-layer graphene oxide, rhodium(IV) dioxide, and glutaraldehyde. Both assemblies were tested on analysis of plum brandy, white rum, vodka, white and red wines, strong dark beer, and non-alcoholic beer. The two principally different analytical methods were critically compared and some limitations found, especially in case of analysis of red wine and beers. Finally, some future improvements of both analytical tools under test outlined. Amperometric detection; flow injection analysis; Raman spectrometry; food safety control