Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Voltammetry with a carbon paste electroactive electrode used for the quality assessment of vegetable oils
Autoři: Horská Anna | Švancara Ivan | Sýs Milan
Rok: 2020
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology
Strana od-do: 5-20
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Voltametrie s elektroaktivní elektrodou z uhlíkové pasty používaná pro hodnocení kvality rostlinných olejů Tento článek představuje elektroaktivní uhlíkové pastové elektrody v kombinaci s voltametrickými měřeními jako užitečný nástroj pro jednoduché, levné, efektivní a semikvantitativní hodnocení kvality různých rostlinných olejů. Příslušná metoda je založena na anodické oxidaci elektroaktivních organických sloučenin (konkrétně: fenolické sloučeniny a lipofilní vitamíny), které se přirozeně vyskytují ve sledovaných vzorcích a v tomto případě se přimíchávají v malém množství přímo do sypké hmoty uhlíkové pasty. Všechny experimenty byly provedeny v 0,1 mol L-1 acetátovém pufru (pH 4,5) pomocí square-wave voltametrie. Získané výsledky ukázaly, že navrhovaný postup lze použít při kontrole potravin a k ověření - jako elektrochemického otisku prstu - druhu a kvality rostlinného oleje, včetně jeho čerstvosti. Elektroaktivní uhlíková pastová elektroda; square-wave voltametrie; rostlinné oleje; lipofilní vitamíny; fenolické sloučeniny
eng Voltammetry with a carbon paste electroactive electrode used for the quality assessment of vegetable oils This article introduces carbon paste electroactive electrodes in combination with voltammetric measurements as a useful tool for simple, low-cost, efficient, and semi-quantitative assessment of the quality of various vegetable oils. The respective method is based on anodic oxidation of electroactive organic compounds (namely: phenolic compounds and lipophilic vitamins) that naturally occur in the samples of interest and, in this case, being admixed in a small quantity directly into the carbon paste bulk. All the experiments were performed in 0.1 mol L−1 acetate buffer (pH 4.5) in the square-wave voltammetric mode. The results obtained have shown that the proposed procedure can be applied in food control to authenticate - as an electrochemical fingerprinting - the kind and the quality of a vegetable oil, including its freshness. Carbon paste electroactive electrode; square-wave voltammetry; vegetable oils; lipophilic vitamins; phenolic compounds