Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Rapid monitoring of fungicide fenhexamid residues in selected berries and wine grapes by square-wave voltammetry at carbon-based electrodes
Autoři: Brycht Mariola | Lukawska Anna | Frühbauerová Michaela | Pravcová Kateřina | Metelka Radovan | Skrzypek Sławomira | Sýs Milan
Rok: 2021
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Food Chemistry
Strana od-do: 127975
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Rychlé sledování zbytků fungicidu fenhexamidu ve vybraných bobulích a vinných hroznech voltametrií s obdélníkovými vlnami na uhlíkových elektrodách Byla vyvinuta zcela nová elektroanalytická metoda pro stanovení rezuiduí fenhexamidu (FNX) ve vzorcích ovoce. Tato metoda je založena na anodické oxidaci fungicidu v pufru Britton-Robinson (pH 4) obsahujícím 10% (obj./obj.) methanolu za použití square-wave voltametrie, kdy bylo testováno pět různých uhlíkových elektrod. Elektrochemické chování FNX bylo studováno na elektrodě ze skelného uhlíku pomocí cyklické voltametrie, zatímco pastová elektroda ze skelného uhlíku byla vybrána pro analytické účely. Vypočítal se lineární rozsah pro FNX od 3,96 do 49,50 µmol L − 1 charakterizovaný koeficientem stanovení 0,9964, citlivostí 0,176 µA L µmol − 1 a detekčním limitem 1,32 µmol L − 1. Výsledky získané z analýz borůvek a vinných hroznů byly porovnány s výsledky získanými referenční chromatografickou metodou a bylo dosaženo uspokojivých výsledků. Nakonec se zdá, že současný voltametrický přístup by mohl najít své uplatnění v kontrole kvality potravin jako screeningový test. Fenhexamid; pesticidy; uhlíkové elektrody; square-wave voltametrie; bezpečnost potravin
eng Rapid monitoring of fungicide fenhexamid residues in selected berries and wine grapes by square-wave voltammetry at carbon-based electrodes A completely new electroanalytical method for the determination of fenhexamid (FNX) residues in fruit samples has been developed. This method is based on anodic oxidation of fungicide in Britton-Robinson buffer (pH 4) containing 10% (v/v) methanol using square-wave voltammetry when five different carbon-based electrodes were tested. An electrochemical behaviour of FNX was studied on a glassy carbon electrode using cyclic voltammetry, while glassy carbon paste electrode was selected for analytical purposes. Linear range for FNX from 3.96 to 49.50 µmol L−1 characterized by coefficient of determination of 0.9964, sensitivity of 0.176 µA L µmol−1, and detection limit of 1.32 µmol L−1 were calculated. Results acquired from analyses of blueberries and wine grapes were compared to those obtained by a reference chromatographic method, and a satisfactory agreement has been reached. Finally, it seems that the present voltammetric approach could find its application in food quality control as screening assay. Fenhexamid; pesticides; carbon-based electrodes; square-wave voltammetry; food safety