Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Authentification of fruit spirits using HS‑SPME/GC‑FID and OPLS methods
Autoři: Bajer Tomáš | Hill Martin | Ventura Karel | Bajerová Petra
Rok: 2020
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Scientific Reports
Strana od-do: "18965-1"-"18965-8"
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Autentifikace ovocných destilátů pomocí metod HS‑SPME/GC‑FID a OPLS Tento výzkum poskytuje přesný popis původu ovocných destilátů. Celkem bylo analyzováno 63 vzorků různých druhů ovocných destilátů (zejména z jablek, hrušek, švestek, meruněk a mirabel) pomocí metod mikroextrakce tuhou fází z parního prostoru a plynové chromatografie s plamenovým ionizačním detektorem. Získané profily těkavých látek byly zpracovány a analyzovány metodou ortogonální projekce do latentních struktur s cílem klasifikace ovocných destilátů, přičemž základním výsledkem statistické analýzy bylo rozlišení destilátů na skupiny s ohledem na ovocné druhy. Testované druhy ovocných destilátů byly od sebe odděleny, klasifikace byla dosažena se stoprocentní specificitou a senzitivitou pro každý druh destilátu. Statistický model byl ověřen externí validací. Hierarchická shluková analýza (výpočet vzdáleností Wardovou metodou) ukázala podobnost těkavých profilů destilátů z jádřincových plodů (pálenky z jablek a hrušek) a destilátů z peckovin (zejména pálenky ze švestek a mirabelek). ovocné destiláty; profily těkavých látek; HS-SPME; GC-FID; OPLS
eng Authentification of fruit spirits using HS‑SPME/GC‑FID and OPLS methods This research provides an accurate description of the origin for fruit spirits. In total, 63 samples of various kinds of fruit spirits (especially from apples, pears, plums, apricots and mirabelle) were analysed using headspace-solid phase microextraction and gas chromatography with flame-ionization detector. Obtained volatile profiles were treated and analysed by multivariate regression with a reduction of dimensionality-orthogonal projections to latent structure for the classification of fruit spirits according to their fruit of origin. Basic result of statistical analysis was the differentiation of spirits to groups with respect to fruit kind. Tested kinds of fruit spirits were strictly separated from each other. The selection was achieved with a specificity of 1.000 and a sensitivity of 1.000 for each kind of spirit. The statistical model was verified by an external validation. Hierarchical cluster analysis (calculation of distances by Ward’s method) showed a similarity of volatile profiles of pome fruit spirits (apple and pear brandies) and stone fruit spirits (especially mirabelle and plum brandies). fruit spirits; volatile profile; HS-SPME; GC-FID; OPLS