Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

DETERMINATION OF OLEOCANTHAL IN EXTRA VIRGIN OLIVE OILS USING HIGH-PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY
Autoři: Klikarová Jitka | Jakubů Klára | Česlová Lenka | Fischer Jan
Rok: 2020
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology
Strana od-do: 111-124
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze STANOVENÍ OLEOKANTALU V EXTRA PANENSKÝCH OLIVOVÝCH OLEJÍCH S VYUŽITÍM VYSOKOÚČINNÉ KAPALINOVÉ CHROMATOGRAFIE Tato práce je zaměřena na stanovení oleokantalu v devatenácti extra panenských olivových olejích a jednom vzorku olivového oleje z pokrutin. K analýze byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie v systému s reverzními fázemi (RP-HPLC) spojená se spektrofotometrickým detektorem (λ = 275 nm) a hmotnostním spektrometrem. Nejprve byla důkladně optimalizována předúprava vzorku zahrnující dvoustupňovou extrakci polárními rozpouštědly v systému kapalina-kapalina. Extrakt oleokantalu byl následně analyzován na koloně Poroshell 120 EC-C18 (150 x 3 mm; 2,7 um) kombinané s binárními mobilními fázemi sestávajícími z vody a acetonitrilu. Součet hemiacetalů oleokantalu byl kvantifikován metodou kalibrační křivky a metodou standardního přídavku. Obsah nalezeného oleokantalu se ve vzorcích pohyboval v rozmezí 2,8–27,2 mg/100 g. Tuto metodu lze použít k hodnocení kvality olivového oleje. Oleokantal, extra panenský olivový olej, extrakce, kapalinová chromatografie
eng DETERMINATION OF OLEOCANTHAL IN EXTRA VIRGIN OLIVE OILS USING HIGH-PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY This work is focused on the determination of oleocanthal in nineteen extra virgin olive oils and one sample of olive pomace oil using reversed-phase high-performance liquid chromatography (RP-HPLC) coupled with spectrophotometric detector (λ = 275 nm) and mass spectrometer. Sample pre-treatment including two-step liquid-liquid extraction by polar solvents was performed and thoroughly optimised. The extract of oleocanthal was analysed using Poroshell 120 EC-C18 column (150 x 3 mm, i.d. 2.7 µm) in combination with binary mobile phases consisted of water and acetonitrile. The sum of oleocanthal hemiacetals was quantified by calibration curve method and standard addition method. The content of oleocanthal in the samples was found in the range of 2.8-27.2 mg/100 g. This method could be used for evaluation of olive oil quality. Oleocanthal, Extra virgin olive oil, Extraction, Liquid chromatography