Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Comparison of HPLC and electrochemical determination of 5-hydroxymethylfurfural in honey and mead samples
Rok: 2020
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology
Strana od-do: 139-146
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Srovnání HPLC a elektrochemického stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu v medu a v medovině Obsah 5-hydroxymethylfurfuralu (HMF) v medu a medovině je silně ovlivněn technologickým procesem těchto produktů a lze jej použít jako parametr výběru pro hodnocení kvality medu a medoviny. Proto bylo cílem této práce srovnání dobře zavedené vysoko-účinné kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi (RP-HPLC) s voltametrickým stanovením na skelné uhlíkové elektrodě. Konečná HPLC separace byla provedena na koloně Ascentis Express C18 (150 mm x 3,0 mm, 2,7 um) za použití izokratické eluce s 10% methanolem ve vodě jako mobilní fází. Pro stanovení obsahu HMF bylo použito celkem 9 vzorků (6 medů a 3 medoviny). med; medovina; 5-hydroxymethylfurfural; HPLC; voltametrie
eng Comparison of HPLC and electrochemical determination of 5-hydroxymethylfurfural in honey and mead samples The content of 5-hydroxymethylfurfural (HMF) in honey and mead is strongly influenced by the technological process of these products and could be used as the parameter of choice to asses the quality of honey and mead. Therefore, the aim of this work was the comparison of well established reversed-phase high performance liquid chromatography (RP-HPLC) with voltammetric determination at the glassy carbon electrode. The final HPLC separation was performed on Ascentis Express C18 (150 mm × 3.0 mm, 2.7 μm) column using isocratic elution with 10 % of methanol in water. In total 9 samples (6 honeys and 3 meads) were used for determination of the content of HMF. Honey; Meads; 5-hydroxymethylfurfural; HPLC; Voltammetry