Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Advances in Troubleshooting Fish and Seafood Authentication by Inorganic Elemental Composition
Autoři: Varra Maria Olga | Ghidini Sergio | Husáková Lenka | Ianieri Adriana | Zanardi Emanuela
Rok: 2021
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Foods
Název nakladatele: MDPI
Místo vydání: BASEL
Strana od-do: 270
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Pokroky v řešení problémů autentifikace ryb a mořských plodů s využitím anorganického prvkového profilu Hodnocení anorganického prvkového složení ryb a mořských plodů se zdá být jednou z nejslibnějších strategií, které budou v blízké budoucnosti využity k podpoře rutinních a oficiálních monitorovacích operací v dodavatelském řetězci. Tento přehledový článek se zaměřuje na zkoumání nejnovějších vědeckých poznatků využití multi-prvkového profilu tkání ryb a mořských plodů pro potřeby jejich autentifikace a sledovatelnost s ohledem na geografický původ. Je shrnuta a diskutována vědecká literatura za posledních 10 let, zaměřená na analytická stanovení a statistické zpracování experimentálních dat pro ověření identity produktů rybolovu. Autentifikace; Ryby; Mořské plody; Prvkový profil; ICP-MS; ICP-OES
eng Advances in Troubleshooting Fish and Seafood Authentication by Inorganic Elemental Composition The demand for fish and seafood is growing worldwide. Meanwhile, problems related to the integrity and safety of the fishery sector are increasing, leading legislators, producers, and consumers to search for ways to effectively protect themselves from fraud and health hazards related to fish consumption. What is urgently required now is the availability of reliable, truthful, and reproducible methods assuring the correspondence between the real nature of the product and label declarations accompanying the same product during its market life. The evaluation of the inorganic composition of fish and seafood appears to be one of the most promising strategies to be exploited in the near future to assist routine and official monitoring operations along the supply chain. The present review article focuses on exploring the latest scientific achievements of using the multi-elemental composition of fish and seafood as an imprint of their authenticity and traceability, especially with regards to the geographical origin. The scientific literature of the last 10 years focusing on the analytical determination and statistical elaboration of elemental data (alone or in combination with methodologies targeting other compounds) to verify the identity of fishery products is summarized and discussed. Authentication; Chemometrics; Fish; Fraud; Geographical origin; ICP-MS; ICP-OES; Multi-elemental profile; Stable isotopes; Traceability